Аеробна ферментация. Всичко, което е добре да знаете.

Постнато отadmin19/01/20220 Коментар(и)Любопитно,

Тези от вас, които често четете нашите блог статии, знаете, че се стараем да предаваме знания и опит като внимателно селектираме информацията, която ви предоставяме, за да може да бъде полезна и актуална. Именно затова решихме да посветим настоящата тема на начините на обработка на кафените зърна и по-конкретно за процеса на ферментация.

 

Аеробна ферментация

 

Какво всъщност представлява той? Как може да се използва за подобряване на качеството на кафето? И възможно ли е изобщо да се обработва кафе без него?

За да научите отговорите на тези въпроси, прочетете следващите редове, защото ние от “Martines” направихме подробно проучване и се погрижихме съдържанието да бъде ваш помощник в опознаването на любимата напитка. 

 

Какво е ферментация?

Ферментацията е химическа реакция, която комбинира различни микроорганизми и по този начин кара дадено вещество да се разпадна до други по-прости. Обикновено веществата, които се разграждат, са именно захарите. Когато това се случи, те са склонни да отделят топлина. Или, казано по-просто, ферментацията е естествена промяна, която се случва, когато сложите захар и вода заедно – а черешите на кафето са пълни и с двете. И така, веднага след като се оберат зрелите черешите (или понякога преди, в зависимост от влажността), процесът на ферментация започва. Възможно е да подобри вкуса на кафето или да го развали, затова е деликатна и сложна технология, която не трябва да се подценява.

 

Видове ферментация.

Един от познатите видове, който се прилага често в кафе индустрията и по-конкретно при обработката на specialty coffee, се нарича аеробната ферментация. Той протича по следния начин: узрелите череши се берат от дърветата и се поставят на специални вътрешни дворове или легла за сушене на зърната. Щом кислородът е наличен, процесът започва като работата на микроорганизмите е ключова. Важно е да се следят времето и температурата, защото именно те ще помогнат за контролирането и анализирането на технологията. Също така степента на ферментация, която настъпва, зависи от климата. Това е така, защото ако слънцето е силно и следователно температурите са високи,  процесът ще приключи по-бързо, тъй като въздействието върху кафето ще е по-малко и ще изсъхне много по-бързо. Ако зърната се сложат на сянка, ще изсъхват по-бавно, което ще даде повече време на бактериите да разградят органичните съединения. Колкото по-дълга е ферментацията, толкова по-комплексен, сладък и подчертан ще бъде вкусът.

 

Как ферментацията влияе на качеството на кафето?

Цялостният процес около ферментацията на кафето е много съвкупен и има различни потенциални резултати. Лошата, неконтролирана технология може да доведе до мухлясал или дори химически вкус в кафето. Именно затова е толкова важно производителят да разбира процеса, да го наблюдава и да работи според най-добрите практики. Защото, когато ферментацията е успешна, тя може да подобри най-добрите качества на кафето.

Определено по темата има много противоречиви мнения. Някои симпатизират на ферментацията, други пък са прекалено скептични, но истината е една. Изключително важно е как се действа във всяка една ситуация -  от засаждането до приготвеното кафе в чашата. Няма да се уморим да казваме, че светът на тази любима напитка е много цветен, интересен и в същото време труден. Затова е нужно търпение, практика и опознаване. Все пак изводите са индивидуални, но преди да направите финално заключение, можете да опитате нашето колумбийско specialty coffee Голаабил, обработено чрез аеробна ферментация. Определено си заслужава да се докоснете до това удоволствие за сетивата и небцето.

 

Ако тази статия ви се е сторила полезна и искате да научите подробности за останалите видове ферментации, не спирайте да ни следите, за да сте едни от първите, които ще разберете какво сме ви подготвили. 

Оставете коментар

Loading...