Направи си сам - част 1

Постнато отadmin22/10/20180 Коментар(и)Любопитно,

Представяме ви лесен, интересен и пестящ време начин за приготвяне на хубаво кафе в домашни условия. Аеропресата се състои от два здрави цилиндъра, специална фуния и капачка за филтъра. Когато съедините двата цилиндъра, се получава вакуум.  Използването на аеропреса е комбинация между еспресо и филтър.
Този метод за приготвяне на кафе е подходящ за домашни условия и отнема само няколко минути.

Необходими неща:
-    Аеропреса
-    Хартиен филтър
-    Мелачка ( може и смляно кафе)
-    15-18гр. кафе (средно-светло изпичане, сити)
-    гореща вода-96°С, около 150-200мл
-    лъжица
-    таймер и везна
-    чаша

 

Стъпка 1:
Съществуват два начина за приготвяне на кафе с Аеропреса. Ако желаете по-силно и късо кафе, използвайте съотношение 100гр/л и по-фино смилане. В случай, че желаете по-дълго и слабо кафе, подходящото съотношение е 75гр/л и едро смилане, като за френска преса. Измерете кафените зърна (15-18гр) и ги смелете по един от посочените начини.  

                                      
Стъпка 2:
Поставете хартиеният филтър в пластмасовата капачка на аеропресата.

Стъпка 3:
Използвайте малко гореща вода, за да намокрите филтъра и капачката. Водата има двойна функция тук: помага на филтъра да се придържа към капачката и да загрява самата аеропреса. Излейте водата много бавно, така че да може да се абсорбира от филтъра.
 

 


Стъпка 4:
Сглобете частите на аеропресата. Уверете се, че всички части са сухи, тъй като остатъчната влага може да изложи на опасност уплътнението.

 


Стъпка 5:
Внимателно изсипете смляното кафе. Включете таймера. След това добавете гореща вода, която да е двойна на количеството кафе-15гр. кафе/30гр.вода (около 35 мл.)


Стъпка 6:
След изтичане на 1 минута разбъркайте хубаво няколко пъти сместа.

 


Стъпка 7:
Закрепете хубаво капачката на върха на съда и леко натиснете надолу. Съпротивата е голяма, за това натискайте силно докато цялата течност премине през филтъра. След това дръпнете леко нагоре няколко сантиметра за да спрете капенето. Отстранете филтъра от пресата и натиснете обратно горната цилиндрична част, за да излезе отпадното кафе.   

 


Как се справихте ? Споделете ни вашите снимки и клипчета в  Instagram профила: @martinescaffe или  като коментар под статията.

В следващите две части ще можете да видите други избрани от нас методи за приготвяне на кафе в домашни условия без да е необходим много опит или инвестиция. По-долу ще намерите линк към нашата аеропреса.

И запомнете- съвършенството идва с практиката!

Оставете коментар

Loading...