Арабика или Робуста? Чували ли сте за тези разлики помежду им?

Постнато отadmin29/05/20210 Коментар(и)

Знаете ли, че в световен мащаб се отглеждат едва два основни вида кафета, а ароматите и вкусовете, на които можете да се наслаждавате на практика са стотици, да не кажем хиляди? Повечето от вас по-вероятно са чували за Арабика (Coffea arabica ) и Робуста (Coffea canephora). Това е така, защото именно те са най-масово разпространени сред потребителите и производителите. Но известно ли ви е, че всъщност те са отделни растителни видове, принадлежащи към едно семейство? Имат много различия помежду си, на които ще акцентираме в тази статия. А, на въпроса “Арабика или Робуста?”, с помощта на редовете по-долу, където ще откриете полезна информация, можете сами да стигнете до заключение. Оставаме решението изцяло във ваши ръце.


 

Най-общо казано, разликите между двата вида кафета се концентрират около вкуса, силата на кофеин, тялото, цената, местоположението и условията на техния растеж и методите, свързани с отглеждането и събирането на реколтата. За някои от тях сме писали в друга статия, която можете да откриете в блога ни. Но в настоящата ще наблегнем на нови различия, тъй като смятаме, че би било полезно все повече хора да са запознати в детайли, за да могат да бъдат максимално улеснение при следващ избор на кафе.

Ако се чудите защо масово потребителите и производители акцентират на “100% Арабика” било то в реклами или лични предпочитания, това е така, защото от двата вида кафе Арабиката се цени повече от Робустата, тъй като има по-изразен  вкус и аромат, балансирана киселинност и по-ниско съдържание на кофеин. Поради тази причина 80 на 100 от световния пазар се е фокусирал в отглеждането именно на различни сортове арабики.

 

По какво се различават?

 

  1. Цена

Растението Арабика се нуждае от топъл климат,  не издържа на резки колебания на метеорологичните условия, освен това е много податливо на различни заболявания и вредители, така че е трудно да се отглежда. Всички тези фактори заедно влияят върху цената и затова тя е по-висока от тази на Робустата.

  1. Производство

Двата вида произхождат от различни региони на Африка - Източен (Арабика), по-конкретно в Етиопия и Централен (Робуста), по-конкретно между Атлантическия океан и езерото Виктория, както и около Конго и Уганда. В днешни дни обаче най-голямо производство на Арабика има в Централна и Южна Америка, а за Робустата - Виетнам, части на Югоизточна Азия, Бразилия и Западна/Централна Африка.

  1. Продължителност на цъфтежа до прибиране на реколтата

За кафето Арабика периодът от цъфтеж до прибиране на реколтата продължава 7-9 месеца, докато за Робустата са нужни 9-11 месеца.

  1. Съдържание на захар

Освен че се различават по съдържание на кофеин, но и захарта в кафените зърна на двата вида варират. При арабиката е 6-9%, докато робустата - 3-7%.

  1. Опрашване

Опрашването при Арабиката е самостоятелно, за да може собствения прашец на растението да дава плодове или казано по-сложно - кафето от този вид е генетично хомогенен. Докато при Робустата нещата са различни - опрашването е кръстосано, т.е. едното растение “взима” прашец от другото, за да се произведе плод. Казано с други думи - този вид е генетично разнообразно.

 

Като заключение искаме да отбележим един важен факт. У нас, вероятно поради навика и по-изгодната цена Робустите продължават да владеят пазара. Българинът е свикнал да пие горчиво кафе, с ниска киселинност и високо съдържание на кофеин. Но напоследък се забелязва тенденцията, че все повече консуматори на тази напитка, търсят хубави и качествени кафета, интересуват се от произхода и други подробности, както и цената не е водеща при избора. Не трябва да забравяте, че всяко кафе има своите силни и слаби страни. Умелите технолози и истинските ценители от опит знаят кои сортове се отличават с плътно тяло и кои притежават други качества. Чрез съчетаване и смесване на различните сортове може да се получи оптимално желаният вкус и невероятен аромат. Затова дали ще пиете чиста Арабика, Робуста или някаква смес, единственото важно нещо е - да ви носи наслада.

Оставете коментар

Loading...