Арабика, Робуста и какво ги отличава?

Постнато отadmin15/06/20190 Коментар(и)Любопитно,

В предишния ни пост „Как да разберем защо кафето е киселинно или горчиво от гледна точка на Арабика и Робуста ?“ се опитахме да разберем защо вкусът на кафето е такъв и защо казвате „това е моят вкус“ или „предпочитам повече киселинни, горчиви или балансирани“ кафета ".

Казахме, че киселинността в кафето се отнася към Арабиката, а горчивината - Робустата. Запитвали ли сте се, обаче, какви са разликите: между тях? Освен киселинността и горчивината. Е, време е да се насладите на момента, с този  блог пост, чаша прясно изпечено кафе и да го изпълните с качество.

Между Арабиката и Робустата има не само разлики по отношение на вкуса, но ние, от Мартинес Кафе Семейна Пекарна ще ти разкажем още за  шестте основни разлики между двата вида кафени зърна:

 

СВЕТОВНО ПРОИЗВОДСТВО

Като за начало бихме искали да уточним, че не всички страни могат да произвеждат кафе, а само тези, които се намират в определени географски зони, които сме споменали в публикацията ни в блога за Кафеения пояс“.

Едва 35% от общото световно производство на кафе е Робуста, докато останалите 65% - Арабика. Тези данни се променят всяка година.

ВИСОЧИНА НА ОТГЛЕЖДАНЕ

Надморската височина, на която се отглежда кафето, е изключително важна за производствения процес. Но защо?

Надморската височина е фактор, наред с други, който влияе върху вкуса и аромата на кафето. Обикновено Арабиката расте от 600 м нагоре, през повечето време на 1000 м надморска височина. Докато Робуста- до 1000 метра над морето.

УСТОЙЧИВОСТ КЪМ ВРЕДИТЕЛИ

Както всеки друг селскостопански продукт, кафето също често е под заплаха от каквито и да било вредители.

Кафените зърна от вида Арабика са по-малко устойчиви към всякакви вредители. Ето защо за тяхното отглеждане е необходима повече надморска височина, защото колкото по-високи, толкова по-малко шансове има растението да заболее. За разлика от него, Робустата, както произлиза името от английски - „здрава”, е по-устойчива на вредители, поради което растението може да се отглежда на по-ниска надморска височина.

СЪДЪРЖАНИЕ НА ​​КОФЕИН

Кофеинът е естествено съединение в кафените зърна, което активира нашата система и  създава у нас едно усещане за повече енергичност и свежест. Неговото съдържание е зърната от вида Арабика е между 0,9% и 1,2%, докато при Робустата има от около 1,6% до 2,4%. Но защо процент кофеин е повече? Това отново има  пряка връзка с надморската височина и характеристиките на кафееното растението. То използва кофеина за естествена защита срещу вредители и болести и по този начин се предпазва. Аналогично е и, че Робустата е по-устойчивият вид, подари повечето процентни стойности при нея.

КАФЕНИТЕ ЗЪРНА: ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ЦВЯТ

По външни характеристики се наблюдава, че зърната от вид Арабика са по-овални по форма, с тъмнозелен цвят, а извивката по среда наподобява латинската буква S, докато характерното при  Робустата е по-кръглата форма, с кафеникав цвят и права централна ивица.

В заключение, нашият екип от "Martines Family Coffee Roastery" се надява, че цялата тази информация е била полезна за теб и сме успели да разширим познанията ти за сортовете кафе. Вярваме, че статията ще ти помогне да избереш по-добре следващото си кафе за вкъщи: моносорт или бленд.

 

Оставете коментар

Loading...