Бразилия Йелоу Бърбън - кафе на месец Април

Постнато отadmin31/03/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

В съзнанието на повечето хора, когато чуят Бразилия, изниква статуята на Исус Христос  или карнавалът  в Рио де Жанейро, танцуващите горещи бразилки, голямото разнообразие в природата и културата или добрите футболисти. Но нека не забравяме, че тя е на първо място в производството на кафе. Затова избрахме кафе на месец Април да бъде Бразилия- Йелоу Бърбън.

През 19-ти век кафето се превръща в основен продукт на Бразилия. До тогава производството на какао, соя и царевица било водещо. Разнообразието на пейзажите и микроклимата показват невероятен производствен потенциал, а близостта до Съединените щати я прави очевиден и удобен партньор за внос и износ на западния пазар.  
Климатът е като цяло топъл и влажен, но поради огромната си територия страната попада в четири климатични пояса – екваториален, субекваториален, тропичен и субтропичен. Бразилия е допринесла за кафето в световен мащаб и има голям брой сортовете, които са възникнали спонтанно или чрез създаване в лаборатории. Те са Caturra, Maragogype и Mundo Novo и други.
Бразилия “Йелоу Бърбън” е по-специално, защото зрелите кафени череши не са червени, а жълти, подобни на зрели жълти или зелени домати.

Каучуковите дървета Бърбън ражда с 25% по-малко кафени плодове от други сортовете Арабика и това води по-концентриран вкус.
Кафето расте на 1000-1200 метра надморска височина в региона Матас де Минас. Намира се в близост до Рио де Жанейро. Поради стръмните си склонове, прибирането на реколтата обикновено е на ръка. Основният и най-често срещан период на цъфтеж е между август и септември, но може да има и втори от октомври до ноември. Сортират се по зрялост след по-общото събиране. В някои случаи, берачите използват кърпи, брезенти и / или тежки ръкавици, за да откъснат черешите от клоните като ги събират в кошници, бъчви, чували, торби.

Обработката е натурална, което означава, че след като се набере реколтата от дърветата, се постелят под пряка слънчева светлина и се оставят да се изсуши черешата, като посредством специални гребла се депулпират и след това кафените зърна се сортират в бъчви за да бъде завършен процеса и се пакетират в чували.
С годините и появата на многобройни и различни сортове, “Йелоу бърбън” не се счита за първокласно гурме кафе, но това не го прави по-лошо или по-малко предпочитано от другите. Неговите основни вкусови характеристики са лека киселинност, съчетана с мелодична сладост и деликатна сложност на сладки домати и млечен шоколад във вкуса. Нотки за прясно изрязан кедър и жасмин, преминаващ от аромата през чашата до чист освежаващ финал.Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook –MARTINES CAFFE) или в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...