Специално кафе Бразилия ферма Примавера - кафе на месец Септември

Постнато отadmin30/08/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Всеизвестен факт е, че Бразилия е най-голямата страна-производител и износител на кафе в света. По-голямата част от него е Арабика от по-нисък клас и още по-нисък клас Робуста, но има и някои т.нар. специални, които веднъж пробват ли се, оставят трайна следа в съзнанието. Но защо се произвежда толкова много кафе, от което само малка част е специално? Причините са няколко. Тъй като то е основна селскостопанска култура в Бразилия, се управляват икономиите от мащаба, а не от качеството. Фактор оказват и други неща като климата, почвата, начина на обработка и др.  Въпреки това, екипът на Мартинес ви представя бразилското специални кафе от ферма “Примавера”, което заема почетно място за месец Септември в нашата рубрика.
 

Фермерът Рикардо Таварес е посветил живота си на кафе индустрията, а любовта му се заражда от баща му, който се занимавал с печено кафе. Още 19-годишен Рикардо започва своята собствена история в този бранш, когато придружава баща си на пътуване до Северна Бразилия. След завръщане вкъщи той взима решение да не продължава кариерата си като икономист и вместо това се отдава изцяло на покупката и продажбата на кафе на зърна в Минас Жерайс.

По-голямата част от реколтата, която се отглежда в този район, се преработва по естествен начин, но интересът и предлагането на измито кафе нараства.
Винаги е мечтаел да притежава и управлява ферми за кафе и години след като започва работа в тази индустрия, той се сдобива с “Примавера”. 980 хектара, засадени с кафе, не са просто ферма, а място, която той и неговият екип са превърнали в регионален пример за възможността за производство на специално кафе в Бразилия.

Името “Примавера” означава “пролет” на португалски език, което изцяло подхожда на идеалния климат, в който да се отглеждат кафените дървета. Надморската височина е между 1000 и 1050 метра със средни температури между 20 и 24 ° C годишно и валежи от 1000 до 1300 mm. Фермата разполага със съвременни инсталации, включващи 24 000 м² дворно пространство за сушене, 14 електрически сушилни и оборудване за обработка на натурални, пулпед натурални, хъни процесирани и напълно измити кафета.

Социалната и екологичната устойчивост винаги са били неразделна част от работата на фермата и за Рикардо е от голямо значение, че производствените техники минимизират щетите върху околната среда. Затова създават специална електроцентрала във фермата, която рециклира използваната при производството  вода в енергия, а същността на кафения плод (пулпата), която остава като отпадък, се използва като естествен тор. Екипът на “Примавера” работи за развитието на местния сектор. Широко призната е като една от най-устойчивите ферми в Бразилия.

Друго нещо забележително е махагоновата гора около плантацията. Тъй като в Бразилия с бързи темпове се обезлесяват големи площи, поради различни фактори, семейство Таварес се полагат грижи стопирането на тази тенденция . Махагонът, засаден в близост до кафените дръвчета, също гарантира по-качествена реколта чрез засенчване и поддържане на равномерна температура, тъй като през деня може да е твърде горещо, а през нощта- твърде студено.

Днес начело на “Примавера” е синът на Рикардо- Леонардо Таварес, който казва: „Зърната с високи резултати показват на света истинското качество на бразилското кафе. Това е нашата работа: да подчертаваме преимуществата си, когато става въпрос за качествена напитка ”. Той продължава мисията на баща си и дядо си и усилено работи за подобряване на индустрията за кафе като посещава със земеделския си екип много ферми в Бразилия, задават различни въпроси свързани с производството и преработката за така любимата ни напитка, селектират информацията и впоследствие прилагат най-добрите практики за управление и устойчивост.

Чападас де Минас е регионът, от който идва кафето. Има зашеметяващ релеф, оформен от плата и речни каньони. Отглеждането на кафе започна през 70-те години на ХХ век, което носи значителни икономически ползи за региона чрез увеличаване на възможностите за заетост. Сред всички региони за кафе тази област е най-важна за малките производители и е от съществено значение за местната икономика.

Кафето е сорт жълт Катуай, който е хибрид между Катура и Мундо Ново. Той е разработен през 1949 г. от Instituto Agronômico de Campinas (IAC), който се намира в Бразилия. Заедно с червения Катуай, е високо устойчив сорт, подходящ за отглеждане във високи и ветровити райони. И двата Катуайя имат много рафинирана и чиста киселинност. Обработката е мокра.

Вкусът съдържа шоколадови нотки придружени с малцов и лимонен нюанс. Тялото е плътно и кремообразно, а киселинността е средна. Продължителен шоколадов послевус.


Умението на “Примавера”да отговоря на новите земеделски изследвания и технологии и на новите тенденции в предпочитанията на потребителите е едно от основните й предимства. Тя е бъдещето на специализираното кафе в Бразилия!


Нашето бразилско кафе от ферма “Примавера” можете да поръчате : печно (тук)  и сурово (тук)


Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.





 

 

 

Оставете коментар

Loading...