Вредно ли е безкофеиновото кафе?

Постнато отadmin26/08/20210 Коментар(и)Любопитно,

Кафето е продукт, който се консумира от много хора по света. Някои го пият заради ефекта на кофеина, а други защото харесват вкуса му. Има обаче, определена група души, които се притесняват дали пиенето на кафе е вредно за здравето им. Или си задават въпроса: „ Вредно ли е безкофеиновото кафе? „

 

Вредно ли е безкофеиновото кафе

 

Поради тази причина Martines Caffe Family Coffee Roastery реши да разгледа тази тема, изяснявайки съмненията и по този начин, всеки ще може да се наслади на прясно изпеченото си кафе със или безкофеин.

 

Предистория

За тези, които не са прочели статията за КАК СЕ ПРАВИ БЕЗКОФЕИНОВО КАФЕ? , там можете да намерите по -подробна информация.

Най -общо казано, кафето без кофеин се обработва по 4 начина. Първият е с органични разтворители, като DCM (метиленхлорид) и етилацетат. Това са естествени или органични химикали, използвани за извличането на кофеин, които могат да бъдат вредни в дългосрочен план. Прилагат се някои разпоредби за поддържане на ниски нива от тези компоненти .

Другите три процеса са чрез вода, въглероден диоксид и екстракт от захарна тръстика, които нямат данни за риск за здравето. Но като цяло има ли вреда от безкофеиново кафе  за пиещите го?

 

1.  Кофеин

Освен събуждащия ефект на тази напитка, кофеинът е свързан с положителни дългосрочно влияние върху превенцията на когнитивните дегенеративни заболявания. Освен това, от медицинска гледна точка е установено, че кофеинът има превантивна роля срещу болестта на Алцхаймер. Други проучвания са доказали, че консумацията на кафе може да намали или забави развитието на болестта на Паркинсон, намалявайки риска с 25%. Това може да се дължи на способността на кофеина да блокира някои рецептори в мозъка.

 

2. И така, вредно ли е безкофеиновото кафе?

Като цяло кофеинът има положителен компонент на нашето здраве, разбира се, в умерени количества. А това отнася ли за кафето безкофеин? Има ли някакви положителни ефекти при него?

Според много проучвания е доказано, че химичните съединения на кафето имат директен положителен ефект върху нашето здраве и изобщо не са вредни, разбира се, ако се консумират в приемливи количества.Някои от положителните ефекти са:

            *33% Намален риск от развитие на диабет тип 2, при прием на до 6 чаши кафе на ден. За кафе безкофеин това е 20% намален риск.
            *Доказано е, че няколко съединения в кафето са показали защитна роля срещу рак, като хлорогеновите киселини.
            *Консумацията на кафе намалява с 40% шансовете за развитие на рак на черния дроб.

            Така че, ако сте човек, който обича кафе, но не кофеин и се радва на прясно изпечено кафе, можете да пиете хубаво безкофеиново кафе, без да се притеснявате за вредни ефекти.

Оставете коментар

Loading...