Гватемала Антигуа - кафе на месец Ноември

Постнато отadmin04/11/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Избрахме ноемврийското кафе да бъде от Гватемала. Една от най-живописните страни в Централна Америка и център на могъщата цивилизация на маите. Място с много исторически и културни паметници, три от които са включени в списъка на ЮНЕСКО: Археологическият парк "Киригуа", Националният парк „Тикал" и град Антигуа, откъдето идва и нашето кафе.

Гватемала е 9-та най-голяма страна отглеждаща кафе в света. Производството започва в средата на 1800 г. с развитието на малки плантации. Със значителните чуждестранни инвестиции по онова време кафеената индустрия процъфтява и за голяма част от края на 20 век и началото на 21 век Гватемала е най-големият производител на кафе в Централна Америка.

Районът за кафе Антигуа е един от най-известните в страната благодарение на качеството и количеството, което произвежда. Сгушен в долината на 3 вулкана, той се отглежда в планинските „финкаси“ (ферми) на над 1500 метра надморска височина и има идеални условия - богати почви, обилен дъжд и слънце и сравнително постоянни температури.

Климатът създава не само здрава  и продуктивна среда за реколтата, но и красива, райска дестинация за почивка. Температурата е от 19 до 22 градуса по Целзий. Валежите обикновено са между 800 mm и 1200 mm всяка година с влажност, която остава относително постоянна на около 65%.

Видовете кафеени растения, отглеждани в района на Антигуа, включват сортовете Арабика: Катуай, Катура и Бърбън.


Различните сухи и влажните сезони осигуряват постоянен климат, който води до еднакво съзряване сред дръвчетата и техните плодове , като събирането на зелено кафе обикновено се извършва от януари до средата на март.През 2000г. регионът получава Деноминация за произход под името „Genuine Antigua Coffee”, след като пазарът девалвира кафето с измамна търговия. Кооперативът FEDECOCAGUA, от който идва нашето кафе, притежава тази Деноминация, която е известна като качество GAP, описвайки автентичността на произхода и пасторалното качество, доказвайки, че нашето кафе наистина идва от региона на Антигуа.

Ароматът наподобява плодове, мед и тютюн. Вкус е меден, нотки на стафида, а послевкусът- с продължителна сладост. Киселинността е средна-винена.

Повече за гватемалските кафета можете да си припомните статията ни за Гватемала Кобан  и да сравните, че дори кафето да идва от една и съща държава, разликите са повече, отколкото приликите. Факторите, които влияят, са много и е хубаво да сте информирани, за да знаете кое наистина е вашето кафе.

Нашето кафе от Гватемала Антигуа можете да поръчате : печено (тук) и сурово (тук).

Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

Оставете коментар

Loading...