Глобалният кафе сектор преди и след COVID-19

Постнато отadmin19/06/20200 Коментар(и)Новини,

Пандемията COVID-19 изправи всички нас пред голямо предизвикателство. Наложи се да променим драстично начина си на живот, задължително трябваше да спазваме дистанция и да сме по-предпазливи в действията си. Тази световната криза остави много хора без работа, най-различни бизнеси фалираха, търсенето и предлагането на услуги мащабно се промени.

Въпреки това, друго важно нещо, което трябва да отбележим, е промяната в околната среда. Въздухът и водата станаха по-чисти, вредните емисии намаляха, животните спокойно си отдъхнаха от човешкото присъствие.Създалата се ситуация остави своя отпечатък и върху кафе индустрията , включително производство, потребление и международната търговия. В тази статия ще обърнем внимание на производството на кафе преди и след пандемията, как и дали се е променило в световен мащаб, справят ли се фермерите, въздействието върху реколтата и бизнесите.

През последните няколко години, още преди изобщо да подозираме за съществуването на COVID - 19, имаше опасност от пресушаване на почвата на много места по света. Средната световна температура се повиши с 0,85 градуса, отколкото е била през XIX век. Причина, за което е човешкото влияние върху околната среда. Повишаването на температурите с 2 градуса се смята от учените за опасно и може да доведе до драстични промени. Все по-често  глобално се наблюдават горещи вълни, горски пожари и суши. Както можете да се досетите това няма как да не повлияе на производството на кафе.

През изминалата година се забеляза и недостиг на работна ръка, което също оказва влияние върху индустрията. Това би могло да доведе до засилване на употребата на машини, които да заместят ръчния труд, който е най-тежък и най-нископлатен. За съжаление в определени страни е почти невъзможно поради разположението на фермите.

Страховете от прекъсвания на веригите за доставки на кафе, на фона на пандемията, доведоха до известна степен на презапасяване сред търговците и потребителите и ръст в цените. Това е добра новина за фермерите и техните семейства и работници, защото са изправени пред възможността за повишаване на тяхното възнаграждение. От 2016 г. насам цените са спаднали с 30% под средното за последното десетилетие, според Международната организация за кафе, орган, представляващ 49 държави-членки, които изнасят и внасят кафе.

"Много от земеделските производители по целия свят (над 25 млн.) се борят да покрият оперативните си разходи, на фона на покачващите се цени на суровините. Доходите на фермите намаляват, а поминъкът е все по-застрашен", се казва в доклада.

Пандемията от COVID19 доведе до прекъсвания на доставките - от производството до търговията на дребно, след като в целия свят бяха наложени блокировки за ограничаване на заразата. За щастие бяха само временно забавени.

Потреблението на кафе извън дома, в офисите и заведенията също намаля. Изобретателните и адаптивни бизнеси успяха да се „закрепят“ временно, а други директно фалираха. Тук смятаме, че е удачен момент да благодарим на всички вас за подкрепата и разбирането, което ни указахте. С ваша помощ успяваме да продължаваме да развиваме кафе-културата в България и да ви доставим разнообразие наслада чрез прясно изпеченото ни кафе.


Анализирайки кафе сектора преди и след пандемията, стигаме до извода, че всъщност проблеми е имало и ще има. Неизбежно е. Но също важно нещо, което забелязваме е, че има и положителните промени. Които играят важна роля в развитието на този бранш.

Силно се надяваме това, което ни се случи през изминалите месеци, да ни е накарало да се замислим по-детайлно за истински важните неща, както да не забравяме и природата, защото тя ни дава много. Оставаме в очакване на по-добри дни и по-вкусно кафе. Споделете ни в коментар по-долу или в социалните мрежи (Instagram - @martinescaffe; Facebook - MARTINES CAFFE) какви са вашите впечатления за ситуацията преди и след COVID19?

Оставете коментар

Loading...