Гурме кафета - какво е толкова различното в тях?

Постнато отadmin10/04/20200 Коментар(и)Любопитно,

Замисляли ли сте се защо съществуват типовите категории кафе? Защо компаниите разграничават дадено кафе от друго?

Защо на пазара съществуват специални кафета, Single Origin (моносорт) или гурме кафета? Какво ги отличава, можете да проверите в предишната ни публикация, „Категоризиране на кафето…“

В настоящата смятаме да задълбочим тази тема и ще се опитаме да разберем какво по-точно е Гурме кафе и какво е толкова отличителното в него?

 
Подчертан вкус и аромат


Тези кафета с високото си качество осигуряват и по-наситено усещане за вкус. Ето защо те са толкова отличителни, защото кафето запазва характерните аромати на производствената зона. Тук много влияе надморската височина, климата и биоразнообразието, заобикалящо кафената плантация.

Например, като Перу Чанчамайо с типичните си шоколадови , ядкови и цитрусови нотки или Етиопия Йергашеф с типичната флорална киселинност и медени нюанси.

С други думи, това е цялостно усещане за всички сетива, вкус и аромат. Гурме кафетата ви карат да се почувствате по-свързани с произхода им, като ги пиете.

Фермерите

Кафето е земеделски продукт, за което е необходимо да се отделя внимание при всеки един етап от производствения процес. Тук се намесва и важната функция на производителя или фермера, отглеждащ кафе.

Този човек е именно онзи, който главно е отговорен за кафето, което пием всяка сутрин или следобед, неговия вкус и богатство от аромати. Разбира се, има и други хора по веригата на производството, но той е този, който гарантира, че качеството на суровината е страхотно.

Процесът

Защо начинът, по който се обработват суровите зърна влияе? Ако искате да научите повече за процесите при зеленото кафе, можете да прочетете в блога ни - „Кои са различните процеси на обработка на суровото кафе и техните особености??“ Част 1 и Част 2

Това е важна стъпка от началото на производствения процес. Защото, ако той не е приложен в точното време, температура и количество, това може да се отрази както върху качеството, така и директно върху цената на крайния продукт.

Изпичането

Това е част от целия процес, която изисква време, знания и опит, за да може да бъде усъвършенстван и контролиран в детайли. Тъй както функцията на фермера е важна за осигуряване на качеството на кафените зърна,  така и работата на майстора-пекар допринася своята  значимост.

Защото ако в даден момент от печенето нещо бъде пропуснато или объркано, това би могло да погуби всички тези предишни усилия на земеделеца.

Ето защо, Martines Caffe Family Coffee Roastery, специализирана в печенето на кафе и фокусирана върху това, да помогне хората да се наслаждават повече на своята кафе напитката, чрез разнообразие и прясно изпичане, с непрекъснат контрол на качеството от суровото зрънце до готовия продукт.

А вие? Кой вид категория предпочитате, специално кафе, Single Origin или гурме? Оставете коментара си по-долу или споделете с нас мнението си в социалните медии (Instagram - @martinescaffe; Facebook - MARTINES CAFFE)

Оставете коментар

Loading...