Един от най-популярните методи за ферментация - Анаеробна

Постнато отadmin08/03/20220 Коментар(и)Любопитно,

Кафе културата и индустрията по света не спират да се развиват, все по-модерни и иновативни стават предлагащите се стоки и услуги и може би това са част от причините кофеиновата напитка да бъде толкова желана и популярна сред мнозина.

Обработката на кафето също много се променя през годините и определено допринася за все по-различните и интересни вкусови профили. Появяват се нови стилове в този процес или се адаптират, съществуващи такива.


Анаеробната ферментация

 

Все пак почти всички кафета, независимо дали са измити, натурални и от коя държава идват, претърпяват известна степен на ферментация по време на обработката след прибирането на реколтата.

Днес един от най-популярните и разпространени методи за обработка е анаеробната ферментация. Всъщност той присъства в индустрията за отглеждане и обработка на кафе от дълго време. В настоящата статия ще разберете какво прави този стил различен от останалите и как допринася за един по-уникален и екзотичен профил в чашата.
 

Какво е анаеробна ферментация?

Като се има предвид научната дефиниция за ферментация, която можете да откриете в нашата статия, посветена на аеробната, говоренето за „анаеробна“ всъщност е излишно, тъй като ферментацията е технически точно такава. Затова специалистите от индустрията обикновено се позовават на метода, при който кафето се поставя в затворена и изолирана среда за много по-дълги периоди от обикновено, като по този начин действието е по-продължително.

Дефиниран като експериментален подход за обработка, който ферментира кафеените череши в среда без кислород, той може да придаде различни характеристики на кафето, което го прави популярен сред нарастващата група потребители на specialty кафе по света.
 

Как протича този процес?

В този процес  кафеените череши се обработват както обикновено, и след това се прехвърлят в херметически затворени резервоари. Тези съдове често са направени от неръждаема стомана и имат клапан за изкарването на газове. Когато кафето се сложи в резервоарите, кислородът се отстранява като същевременно се позволява освобождаването на въглероден диоксид по време на ферментацията. Целият метод може да отнеме от 40 до 60 часа.

Анаеробната ферментация също така предоставя на производителите гъвкавостта да удължат времето на този процес, което води до разработването на нови и интересни вкусове. Освен това е по-контролиран, тъй като изолираната среда улеснява следенето на различни променливи като температура и ниво на pH.
 

Как анаеробната ферментация влияе на кафето?

Стандартната ферментация обикновено предлага ярка киселинност и аромати. От друга страна, анаеробно ферментиралото кафе предлага по-уникални и прецизни плодови нотки. Повечето специалисти в тази индустрия предпочитат светло изпечени анаеробно ферментирали кафета, тъй като по този начин се подчертават повечето от неговите плодови характеристики и цитрусови аромати. Но, разбира се, степента на изпичане е строго индивидуална и е според нуждите и желанията на всеки.
 

Бъдещето на обработката на кафе

Все по-интересни нововъведения се забелязват в обработката на кафе. Съществуването на тези творчески методи ще помогнат да се вдъхновят по-прогресивни практики в кафе индустрията. Имайки предвид, че не всички експерименти ще дадат положителни резултати, еволюцията на обработката на кафе продължава да процъфтява. Това ще доведе до по-вълнуващи сетивни приключения, които ще ни пренесат на различни места по света на кафето. А ние от “Martines” ви пожелаваме да се наслаждавате на още по-вълнуващи кафе изживявания в бъдеще.

 

Напомняме ви, че през месец март, посветен на жената, можете да се възползвате от специалното ни предложение - specialty кафето Ел Салвадор Анаеробик от Елеонора Лемус. Подходящ начин да се докоснете до кафени зърна, обработени по метода на анаеробната ферментация от една силна жена, която допринася за развитието на кафе индустрията по света и благодарение на която ние от Family Coffee Roastery “Martines” и нашите клиенти можем да се насладим на изключителни и екзотични вкусови характеристики. Повече за това кафе можете да откриете в нашия онлайн магазин.

Оставете коментар

Loading...