Енциклопедия: Какво се съдържа в кафето на зърна?

Постнато отadmin14/09/20210 Коментар(и)Любопитно,

Вероятно в момента, четейки тази статия, в близост до вас имате чаша с кафе. Това е напълно нормално за един истински любител на напитката. Но замисляли ли сте се всъщност какъв е химичният му и биологичен състав и какво се съдържа в кафееното зърно? Не трябва да забравяте, че дезинформацията крие опасности. Затова ние от Семейна кафе пекарна “Martines” искаме да се борим с този факт и решихме да посветим настоящата блог статия на кафето като продукт за консумация, и да ви предоставим полезна и добре синтезирана информация. Като ще ви посъветваме да се абстрахирате от множеството спекулации, на които сме свидетели всекидневно.

 

 

Биологичен състав

Основните биологично активни съставки в кафето са кофеинът (стимулант), който всъщност е най-често използваното психоактивно лекарство в света, тъй като блокира свързването на аденозин, който насърчава съня, с неговия рецептор. Освен кофеинът, друга важна съставка е набор от антиоксиданти.

 

Химичен състав

Химичният състав на кафето е сложен, открити са на 1000 съединения. С помощта на различни химични и инструментални методи той бе в голяма степен разгадан. Съществуват съществени изменения в състава на суровото и печеното кафе. От значение също е и неговият произход, а при изпеченото кафе и технологията (степента и продължителността) на изпичане. В суровото кафе се съдържат различни елементи, най-важните сред тях са:

·     вода – 10-13 %

·     мазнини - 10,95 %

·     белтъци – 9,5-9,8 %

·     минерални соли - 4,14 %

В процесът на изпичане зърното губи значителна част от водата, но поради газообразуване, увеличава обема си. Загубата на тегло достига 14-23 %. Не съществува единомислие по въпроса, кога кафето е оптимално изпечено, тъй като някои го предпочитат светло, а други тъмно. Промените в цвета се дължат преди всичко на карамелизирането на захарите.

 

Хранителна стойност

Всъщност калорийното съдържание на 100 грама печено кафе на зърна е само няколко калории, т.е. в една чаша има около 4-5 kcal, което е много малко. Разбира се, ако има някакви добавки към напитката, следователно и калориите се променят. Например, ако прибавяте една лъжичка захар, калориите се увеличават с +30, а в чаша капучино - 123 kcal.

Въглехидратите представляват около 28 % от общите разтворими съставки на кафето и са представени от глюкоза, фруктоза, захароза и лактоза.

 

Органични киселини.

Основно значение от органичните киселини има хлорогеновата киселина, поради сходството й с кофеина. В зелените зърна тя се намира под формата на двойна калиево-кофеинова сол. По време на изпичането кофеинът се освобождава и от нея се губят 37 - 58 %. Съдържанието на минералните вещества в една чашка кафе (6 гр. кафе,приготвено с 120 мл. вода) е значително. А именно:

 

Елементи

Арабика (мг)

Робуста(мг)

Калций

Магнезий

Натрий

Калий

Желязо

Фосфор

7,5

7,3

12,2

99,0

около 2

8,4

2,8

8,0

40,8

108,0

около 2

10,8

 

 

Физиологично действие

Различните хора реагират по различен начин на кофеина. Това е така, защото някои организми не преработват кофеин или пък може да е причина за медицинска опасност. Дори като изключим тези крайности има различия в начина, по който реагираме на чаша кафе. Дължи се на на околната среда, миналото ни потребление на кафе, генетиката и др. Някои проучвания показват, че кофеинът предизвиква свиване на гладките мускули, така че е възможно директно да стимулира чревната активност. Други проучвания обаче сочат, че безкофеиновото кафе може да има толкова силен ефект върху дейността на червата, колкото обикновеното.

 

            Надяваме се, че информацията, която намерихме и подбрахме, да ви е била достатъчна да надградите знанията ви до момента. Именно по този начин заедно можем да подпомогнем за развитието на една по-добра кафе култура в България. 

Научихте ли неща, които не сте знаели или дори подозирали? Ще се радваме, ако оставите коментар по-долу, тъй като за нас обратната връзка е от изключителна важност.

Оставете коментар

Loading...