Направи си сам - част 2

Постнато отadmin22/10/20180 Коментар(и)Любопитно,

Кафеварката е неизменна част от почти всеки дом. Класически начин за приготвяне на кафе, което трудно може да се обърка. Въпреки това, решихме да ви покажем как да си правите “еспресо на котлон”.

Кафеварката се състои от три части. Долната камера съдържа водата и обикновено има клапан за налягане. Средната част е кошничката, в която се слага смляното кафе. Горната камера пък е мястото, където се събира готовото кафе.
Този метод за приготвяне на кафе е подходящ за домашни условия и отнема само няколко минути.


Необходими неща:
-    кафеварка
-    мелачка
-    чайник
-    20-22 гр. кафе
-    гореща вода-96°С, около 100мл
*използваните грамажи на кафе и вода са примерни, можете да ги промените използвайки съотношението 200гр. кафе/1 литър вода
 

Стъпка 1:
Загрейте каната с вода до 96°С. Горещата вода позволява извличането да става по-бързо и предотвратява прегряването на съда, което може да изгори кафето.

Стъпка 2:
Смеляйте кафето. Обикновено меленето трябва да е малко по-грубо от еспресо, но по-фино от това за френската преса. Ако е смляно твърде фино, това ще доведе до прекомерно извличане и по-горчив вкус. Ако купувате смляно кафе е важно да уточните едрината или да прочетете етикета на опаковката, дали съответства с нуждите ви.


Стъпка 3:
Изсипете горещата вода в долната част на кафеварката, като внимавате нивото й да е под клапата за налягане. След това напълнете филтърната кошница със смляното кафе.


Стъпка 4:
Разпределете го равномерно. Поставете я обратно в долната част на кафеварката, където е вода. Почистете страните на кошницата от кафе. 

 


Стъпка 5:
Съединете двете части, но внимавайте, защото долната може да бъде много топла.

 


Стъпка 6:
Сложете кафеварката на котлона на средна температура като оставите капака отворен.

 


Стъпка 7:
Ако сте спазили всички стъпки правилно, кафето трябва да се просмуква като гъст, златисто-кафяв сироп. Заслушайте се да чуете бълбукането, което означава че трябва да отстраните кафеварката от котлона, защото водата е преминала почти цялата през кафето и ако оставите за по-дълго ще получите по-горчив вкус.  Тъй като извличането продължава вземете мокра кърпа и изстудете долната част или директно поставете под студена течаща вода. Колкото по-дълго изтича екстракцията, толкова по-горчиво ще бъде кафето ви.

 

Как се справихте ? Споделете ни вашите снимки и клипове в  Instagram профила: @martinescaffe или  като коментар под статията.

В следващата част ще можете да видите още един интересен метод за приготвяне на кафе в домашни условия без да е необходим много опит или инвестиция.

Можете да намерите кафеварката тук.
И запомнете- съвършенството идва с практиката!

Оставете коментар

Loading...