Защото поводът си ти!

Постнато отadmin18/03/20210 Коментар(и)Любопитно,

Семейна пекарна “Martines caffe” е основана на няколко принципа, на които държим изключително много през всичките тези години дейност. Един, от които е, кафетата, които предлагаме на клиентите ни, да са винаги прясно изпечени. Поради тази причина, не държим готова продукция на склад, за да не застоява, а изпичаме кафета тогава, когато има заявена поръчка. И понеже много хора са ни задавали въпроса: “Не е ли прекалено прясно кафето?”, ние засегнахме тази тема в предишна наша статия като обърнахме внимание на датата на изпичане и след колко време е хубаво да се консумира кафето. Но в следващите редове ще обясним всъщност защо е важно кафето, което купувате да бъде прясно и кои са характеристиките, по които да го познаете. Също така ще ви разкрием малко детайли около самия процес на подготовка на поръчка.

Как го правим ние?
 


Малките количества кафета се пекат под вниманието на нашия майстор - пекар от Перу - Алекс, който старателно следи процеса, прилага знания и опит като използва петте си сетива, за да може изпичането да е перфектно. И разбира се, ако някой клиент има определени предпочитания относно кафето и неговата степен на изпичане, се взима под внимание, което само по себе си доказва, че всeки един пакет от Семейна пекарна “Martines caffe” се подготвя след направена и потвърдена поръчка.

Щом кафените зърна вече са изпечени, ги слагаме в специални пликове с клапа, която позволява въглерода да се освобождава от опаковката, но запазва максимално кафеените аромати и вкусове, като не позволява навлизането на кислород. Също така върху всеки плик ще откриете описание на продукта, дата на изпичане, от кого е подготвено кафето и за кого. Защото ние държим на детайлите и специалното отношение към всеки наш клиент.

Как да разберете, че кафето е прясно изпечено?

Има няколко детайла, на които трябва да обръщате внимание, когато купувате кафе, за да разберете дали наистина е прясно или са ви подвели. Как? Ароматът трябва да е силен при отварянето на опаковката. Свежестта на зърната може да проверите като ги смеляте и залеете с гореща вода, ако се образува пяна от мехурчета ( т.нар. “цъфтеж”, или “blooming” ), то значи кафето е прясно изпечено. А вкусът трябва да е комплексен и оживен. Още нещо важно, което да гледате, е дали са мазни зърната. Колко повече лъщят, толкова по-старо е кафето и това е признак, че всичките масла са “излезли”, следователно вкусовете и ароматите също са изгубени до голяма степен.

Ако сте ценители на тази така предпочитана напитка, то тогава е нужно внимателно да избирате мястото, от което да си купувате кафе, защото както при повечето хранителни продукти - колкото по-прясно, толкова по-добре. В големите търговски вериги е почти невъзможно кафето да бъде скоро печено, затова по-добре за вас ще бъде да се насочите към специализирани пекари или търговци, които в повечето случаи държат на качеството и вероятно ще ви обърнат нужното внимание. А що се отнася до цената - тя може да е малко по-висока, ако изберете местна пекарна, но не забравяйте, че освен готовия продукт, получавате част от душата на пекаря, фермера и всеки един участик в пътя на кафето. Самите вие ставате част от една история!

 

Оставете коментар

Loading...