Защо да не изхвърляте отпадъка от кафето?

Постнато отadmin04/06/20200 Коментар(и)Любопитно,

През последните месеци всички ние претърпяхме доста промени, които са ни въздействали по един или друг начин върху мисленето и възприятието за света. Доста от нас потърсиха и положителния смисъл в случващото се и обърнаха по-сериозно внимание на човешкото въздействие върху околната среда. В този ред на мисли, ние от „Martines caffe” избрахме да разнообразим нашия блог с една малко по-различна статия, в която накратко сме подбрали няколко свежи идеи какво можете да правите с отпадъка от кафе, вместо просто да го изхвърляте.Знаете ли че при приготвянето на една кафе напитка обикновено използваме не повече от 30% от кафените зърна, а останалите70% - изхвърляме в боклука. Ето и няколко предложения, как вместо това бихме могли да оползотворим отпадъка и да се погрижим  не само за вътрешното си удоволствие след изпиване на сутрешното си еспресо, а и да обърнете внимание и на външната си красота, на природата и т.н.

А, ето и нашите идеи:

1. Натурален пилинг за тяло.
Текстурата на остатъчното кафе помага за премахването на мъртвия слой на кожата като прониква в дълбочина. Също така редица изследвания на различни здравни експерти сочат, че кафето може също да се използва за дезинфекция поради своите антибактериални и антивирусни свойства. Той е един добър алтернативен био вариант на познатата ни козметика.

2. Помощно средство срещу целулит.
Целулитът е състояние, което придава на кожата изтънял, бучкав вид. Засяга голяма част от нежния пол, по проучвания на здравните експерти в областта. Възниква, когато мастните отлагания се пробутват през съединителната тъкан под кожата и се наблюдават често в зоните на по-голямо струпване на мазнини -  задните части, ръцете и бедрата. Когато кофеинът като този в кафената основа се прилага локално, той може да помогне за разграждането на тази мазнина и увеличаване на притока на кръв към зоната, като по този начин намалява появата на целулит.

3. Естествен тор.
Повечето почви не са достатъчно наситени на хранителни вещества, необходими за оптимален растеж на растенията. Затова  при повечето градини се налага допълнително подхранване, за да се гарантира, че растенията имат достатъчно „храна“, за да оцелеят и растат. Кафената основа съдържа няколко основни минерала за растежа им - азот, калций, калий, желязо, фосфор, магнезий и хром. Кафето също спомага за усвояването на тежки метали, които могат да замърсят почвата. Нещо повече, кофеина помага за привличане на червеи, които са чудесни за вашата градина. За да използвате кафените остатъци като тор, просто ги поръсете върху почвата, заобикаляща вашите растения.

4. Средство за почистване на тигани и други домакински съдове.
Грубата текстура на кафето го прави идеално за почистване не само на мъртвата кожа, но и на тигани и други кухненски съдове, по които остава засъхнала храна. Просто трябва да поръсите отпадъка от кафе директно върху вашите тенджери и тигани и да го разтъркате хубаво. След това изплаквате старателно.

Това бяха една малка част от идеите, които подготвихме за това как можете да използвате отпадъка от кафе, вместо да го изхвърляте. Ако статията е била интересна и полезна за вас, ще  се радваме да ни споделите в коментар отдолу или в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffesoffia; Facebook - MARTINES CAFFE ). Очаквайте скоро нова порция свежи предложения.  

Оставете коментар

Loading...