Защо е важно да се класифицира зеленото кафе?

Постнато отadmin05/08/20220 Коментар(и)

Едва ли някога ще ни омръзне да повтаряме, че всеки един етап, свързан с отглеждането и производството на кафе, е от изключителна важност и допринася много повече за напитката, отколкото дори и предполагате.

В този ред на мисли, избрахме настоящата тема да я посветим на определянето, оценяването и запазването на качеството на зеленото кафе.

 

Защо е важно да се класифицира зеленото кафе

 

Ако ви е интересно да разберете какви техники прилагат производителите, защо е толкова важна класификацията на зърната и няколко полезни съвета, прочетете в редовете по-долу.

 

Какво всъщност имаме предвид под оценяване?

Оценяването е един от задължителните процеси, оказващи силно влияние в по-нататъшния път на кафето, като зърната се класифицират въз основа на редица различни критерии, преди да могат да бъдат транспортирани до различните точки на света.

За съжаление все още няма универсална и утвърдена система за оценяване на кафеените зърна и в различните страни производителки се прилагат и различни методи. В резултат на това някои професионалисти от индустрията призовават за по-опростена и стандартизирана система за оценяване, за да се създаде универсален език, що се отнася до оценката на зеленото кафе. Въпреки това ще ви разкрием част от начините, по които се класифицира. Те включват проверка на размера на зърната, плътността, цвета, външния вид и броя на наличните дефекти.

Процесът на сортиране обикновено започва с пресяване на суровото кафе Арабика и Робуст с помощта на няколко сита. Всяко, от които съдържа отвори с различна големина, позволяващи на зърната да преминат в зависимост от техния размер.

Също така често се забелязва използването на гравитационни таблици като с помощта на въздух се разделят зърната според тяхната плътност.

Цветът на зърната може да бъде важен фактор при оценката на цялостното качество. Например, при митото кафе на зърна Арабика,  синкаво-зеленият оттенък се счита за най-желания цвят. Всички избледнели цветове обикновено са признак на стареене или неправилно съхранение – следователно показват, че качеството може да е влошено.

 

Различни държави, различни системи. Защо?

По света има много страни, които отглеждат specialty coffee, използващи собствена и индивидуална система за класифициране, но защо е така?

Всеки метод има за цел да създаде повече стандартизация около сурово кафе като оценява размера и плътността на зърната.

Глобалният проблем е езиковата бариера, както и разнообразните сортове кафени зърна, влияещи се от климат, местоположение и др.

Например, Бразилия и Виетнам са двете най-големи страни производителки на кафе в света и следователно имат значително влияние върху международния пазар.

Въпреки това всяка универсална система за класифициране, разработена на португалски или виетнамски, би представлявала предизвикателство за многото фермери в испаноговорящата Латинска Америка и Африка.

Още една особена разлика се отнася до страните, произвеждащи предимно кафе Арабика, които трябва да използват различни системи за класификация от другите, които отглеждат предимно Робуста. Това е така, защото двата вида се оценяват по различни критерии, въз основа на размера на зърната и различни методи на обработка.

 

Защо се класифицират зърната?

Общоприето е, че идентифицирането и поддържането на качеството на кафето е от ключово значение, тъй като то трябва да се класифицира, преди да се изпрати по веригата. Това се прави, защото по-плътните или по-големи зърна изискват по-стриктно съхранение, за да се запазят максимално положителните им качества.

Като цяло всякаква допълнителна информация за зеленото кафе е от полза и ключова за останалите от индустрията. Например, на пекарите тази информация им помага да изберат времето за печене, температурата и цялостния индивидуален подход. На търговците пък им служи за правилно предлагане на стоката и определяне на цената спрямо информация за кафетата.

Също така класифицирането позволява на производителите и пекарните за кафе да проверяват за дефекти, които могат да имат значително въздействие върху цялостното качество.

За нас от Family Coffee Roastery “Martines” е задължително да получаваме колкото се може повече информация за зелените кафета, които купуваме. Именно по този начин знаем как да процедираме по-натам, за да може крайният резултат да е максимално добър. Не правим компромис с качеството и определено обръщаме голямо внимание на суровината, защото както сме ви казвали - всеки един етап по пътя на кафето оказва влияние на напитката.

Надяваме се тази тема да ви е била интересна и още по-важното - да е била полезна. Ако не ви е била достатъчна информация, не се колебайте да се свържете с нас, а ние обещаваме да ви помогнем.

Оставете коментар

Loading...