Защо е важно кафето ни да е прясно изпечено?

Постнато отadmin18/09/20200 Коментар(и)Любопитно,

В миналото кафето може да е имало лоша репутация, но всичко това започва да се променя през годините, тъй като хората откриват, че всъщност е наистина полезно и приятно за консумация. А, знаете ли, че в прясно изпеченото кафе има над 2500 ароматни и лечебни свойства, които бавно намаляват с течение на времето?
В следващите редове сме ви подготвили няколко основни предимства при употребата на прясно изпечено кафе, които биха допринесли за още по-голямата наслада от напитката.• ВКУСЪТ


Несравним и уникален е вкусовият профил, който започва да се развива непосредствено след изпичането на кафето. Всички знаем, че вкусът е силно субективен аспект и дали е хубав, чудесен, превъзходен или не, зависи от избора ни. Ако срещаме трудности да преценим, какво ни харесва, можем да се допитаме до продавача, пекаря за насоки. Въпреки това е факт, че при прясно изпеченото кафе по-лесно се усеща вкуса, за нас той е по-богат, по-наситен.

• АРОМАТЪТ

Ароматът от чашата зависи от точните условия, при които е отгледана реколта, климатът, надморската височина и почвата на всяка ферма. Тези фактори създават безкрайни вариации в предлагането на кафе в света. Ароматът на кафе е важна характеристика, която допринася за пълнотата на цялостното изживяване.

Но сравнително малка част от хората осъзнават, важността на прясно изпеченото и смляно кафе. Отново важи аспекта за субективността от предния абзац, както и за наситеността.

• ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Кафето намалява стреса като помага за насърчаване на освобождаването на допамин в кръвта, което кара организмът да се чувства добре.

Веднъж изпечено, кафето става нетрайно и като всеки нетраен хранителен продукт, започва да губи своята хранителна стойност с течение на времето. Колкото по-старо е кафето, толкова по-нисък е хранителният състав. Този период е по-дълъг от например млечните продукти, но е също толкова важен за нас.

• КАЧЕСТВО ПРЕД КОЛИЧЕСТВО

В повечето случаи, ако избирате да си закупите кафе от местни пекарни или специализирани магазини, напълно възможно е то да бъде прясно, защото се обръща повече внимание на суровините, клиентите, изпичането на зърната и т.н. Това кореспондира директно с цената или количеството на кафето. Разбира се, от всяко правило има и изключения, затова е важно преди да закупим дадено кафе да попитаме за допълнителна информация.

В заключение можем да кажем, че всъщност много малко от хората обръщат внимание на това дали едно кафе е прясно или не. Независимо дали го консумират в офиса, в къщи или в някое заведение, хубаво е да се обръща внимание на това, кога е печено, тъй като насладата и ползите са още по-големи.

 

Оставете коментар

Loading...