Защо размерът на смилане има значение?

Постнато отadmin22/10/20200 Коментар(и)Любопитно,

За напитката, която носи истинска наслада, всеки един етап е важен. Къде и как се отглежда кафето, начин на изпичане и изборът на приготвяне. А, размерът на смилане е стъпка, която не трябва да пренебрегваме, защото е от съществено значение за приятния краен резултата в чашата.



Защо едрината има значение?


Що се отнася до размера на смилането, има три фактора, които най-силно влияят: времето за контакт, скоростта на извличане и скоростта на струята. Различните видове филтри, налягане и температура също играят важна роля. Кафето може да се смели фино, средно или едро, като от това зависи степента му на пропускливост на вода. Размерът на смилане променя скоростта на екстракция и с това и крайните сетивни характеристики на напитката.

Какъв размер да изберем според метода на приготвяне?

Чрез налягане:

  • Еспресо машина - препоръчва се за кафето, което приготвяме  на еспресо машина,  да бъде ситно смляно като степента може да варира малко в зависимост от машината.
  • Кафеварка - най-близко като резултати до еспресото дава кафеварката. Разбира се, тя е и доста по-бюджетна, лесна за поддръжка и не изисква особени знания и умения за хубав екстракт. Можете да прочетете как в статията-наръчник. Препоръчва се кафето да е средно смляно.
  • Аеропреса -  уред, който съчетава в себе си чудесен баланс между филтрирано кафе и еспресо. За оптимални резултати при екстракция се препоръчва кафето да е средно към ситно смляно. Прочетете в статията как да приготвите напитката си.

Чрез накисване:

  • Френска преса - може би това е един от първите уреди, създадени за приготвяне на кафе. Използването му е изключително лесно, а необходимият размер на смилане - едро.
  • Сифон - прилича на уред за експерименти в лаборатория и определено е най-ефектно изглеждащият уред за приготвяне на кафе. Всъщност той е комбинация от методи и определено не е лесен за употреба, както и изисква съответна подготовка. Препоръчва се големината на смилане да е средна към едра.

Чрез филтрация:

  • Chemex - използвайки този метод, можем да приготвим достатъчно количество кафе, но е нужно да имаме основни познания, за да получим вкусна напитка. Големината на смилане трябва да бъде средна.
  • V60 - уредът за приготвяне на кафе V60 е изключително удобен, защото е  портативен и може да се постави върху всеки съд. Но както и при други методи, е необходимо предварително да знаем как точно се използва. Фино към средно е едрината.

Чрез варене:

  • Джезве - когато заговорим за варене на кафе, джезвето определено е първият уред, който ни идва на ум, но това не е случайно. То се използва от много години насам, особено при южните ни съседи. За този метод се изисква изключително фин размер на смилане, подобен на този на пудра захар.

Споменатите размери и съвети за приготвяне на любимата кафе напитка са ориентировъчни. Истината е, че всяка една стъпка от пътя на кафето е важна и оказва своето влияние върху приготвянето му. За оптимални и професионални резултати на екстракция препоръчваме на си набавите собствена кафемелачка и да закупувате кафето си на зърна. След това по метода на пробата да калибрирате подходящия размер. Въпреки това ние от Семейна пекарна “Martines caffe” сме наясно, че не всеки разполага с необходимото време и пространство и затова предлагаме нашите кафета на зърна или смлени, като предварително е нужно да уточните нужната едрина. Надяваме се статията да ви е била полезна и да допринесе за повече напитки и наслада!

Оставете коментар

Loading...