Знаете ли как действат подсладителите на кафето ви?

Постнато отadmin10/11/20210 Коментар(и)Любопитно,

Едно от най-разпространените допълнения към кафето, което използват голяма част от хората, е млякото. За него сме писали статия преди време, в която подробно разглеждаме неговото действие, ползи и т.н. Ако все още не сте я прочели, ви препоръчваме да го направите. Особенно ако сте от тези хора, за които кафето и млякото “вървят ръка за ръка”.

 

Като оставим това на страна, към любимата за мнозина напитка често се добавят и подсладители, включващи бяла и кафява захар и други. За възгледите на някои, определено, по такъв начин се разваля истинския вкус на кафето, но за други е нещо напълно нормално, без което не могат да се насладят на напитката. Точно затова избрахме настоящата статия да я посветим именно на подсладителите, които намират приложение във всекидневието. Затова ако сте от хората, които пиете кафето си със захар, то тогава прочетете следващите редове.

 

Знаете ли как действат подсладителите на кафето ви

 

Защо се използват подсладители?

Определено професионалистите в този бранш твърдят, че е най-добре е да се пие чисто кафе, за да може да се усети истинския и неподправен вкус. Въпреки това, не е необичайно на някои да им е твърде интензивен или кисел и затова да добавят нещо сладко. Обаче не трябва да забравяте, че пиенето на кафе е много субективно преживяване, затова няма правилен или грешен начин да му се насладите.

 

Що се отнася до това, че за някои кафето е горчиво, причините могат да са няколко, а именно: неправилно изпичане и приготвяне, или не толкова пресни зърна.

 

Затова добавянето на подсладители в горещо или студено кафе прави напитката по-мека и по-вкусна.

 

Какви видове подсладители има?

По-вероятно знаете, че кафето предлага изключително разнообразие, що се отнася до вкуса, благодарение на произхода, начина на обработка и различните профили на печене. Ето защо някои кафета са естествено по-сладки от други и вкусът ще варира в зависимост от тези и други фактори.

 

Въпреки че изборът на подсладители може да не е толкова обширен, захарта далеч не е единствената възможност. Най-лесният начин да ги разделите е на три категории: захар, изкуствени подсладители и естествени подсладители. Захарта най-често се среща в една от трите форми: бяла, кафява или сурова. Бялата захар обикновено се използва за подслаждане на кафе, без драстично да променя цялостния му вкусов профил. Същото важи и за суровата захар, която е с по-лек вкус. Но кафявата има по-тежък вкус, който се дължи на добавяне на различни съставки по време на производствения процес. Това добавя малко повече сложност към сладостта и причинява най-драстичната промяна в чаша кафе.

 

Освен захарта, има и изкуствени подсладители, които стават известни през 20-ти век. Могат да се прилагат за всички видове продукти, от кафе и чай до безалкохолни напитки без захар. Много хора преминават към изкуствени подсладители, за да намалят приема на захар, поради редица причини.  Четирите най-често използвани изкуствени подсладители са: сукралоза, аспартам, захарин и стевия. Аспартамът и захаринът нямат калории за разлика от сукралозата, който има. Стевията е растение, чиито листа са сладки и затова често се възприема като по-„естествен“ вариант.

 

Третата категория подсладители включва продукти, които са по-верни на своя „естествен“ етикет, отколкото стевия. Някои от тях включват мед, кленов сироп и други.

 

Как влияят подсладителите на кафето?

Проучване разкрива, че захарта намалява горчивината на напитката чрез промяна на нейнния фундаментален химичен състав. Учени от Университета Йорк, Великобритания, използвани статистическа термодинамика, за да изследват взаимодействията на молекулярно ниво в чаша кафе със захар. Те открили, че кофеинът, захарта и водата имат способността да си взаимодействат на молекулярно ниво. Изследването, ръководено от д-р Сейши Шимицу и публикувано в сп. „Food and Function“ сочи, че кофеинът е не само ободряващ, но също така е отговорен за горчивината, свързана с кафето. Блокирането на горчивия вкус се дължи на афинитета между захарните молекули и водата. От своя страна молекулите на кофеина се задържат заедно, за да избегнат захарта.

 

В заключение бихме искали да кажем, че пиенето на кафе за всеки човек е строго индивидуален ритуал, който си е изградил с годините. Колкото и да се опитват специалисти във сферата да възпитават вкусовете на консуматорите, едва ли някога ще се спре използването на всякакви добавки като мляко и захар към кафето.

 

Но е добре да споменем, че ако все пак искате да промените начина си на пиене, можете да започнете с леки корекции, които биха ви помогнали. Например да смените бранда, от който си купувате кафе, насочвайки се към по-подбрани specialty кафета. Или да експериментирате с разнообразни видове, вкусови характеристики, начини на обработка или степени на изпичане. Но никога не правете компромис с това дали кафето е прясно. Задължително трябва да е. Проучвайте добре от къде идва вашето кафе и дали източника ви е надежден. Ако направите всичко това, кафето ви ще бъде по-малко горчиво и ще използвате по-малко захар, или заместители на захарта, защото няма да е нужно да коригирате вкуса. Тъй като ще достигнете етап, в който ще елиминирате напълно нуждата от подсладители.

Оставете коментар

Loading...