Знаете ли, че кафето не е само познат вкус, но и усещане?

Постнато отadmin06/04/20200 Коментар(и)Любопитно,

Всекидневно пием многобройни кафета, но рядко им отделяме специално внимание. Знаете ли, че кафето не е само познат вкус, но и усещане? Ние сме ви подготвили интересен и цветен начин, за да ви го покажем и сами да се убедите в това.

 

Винаги е имало борба между онези, които опростяват вкуса, и тези, които го усложняват. Едната страна вярва, че другата има диво въображение, докато тази страна смята, че другата е тясно настроена. Новите скокове в сетивната наука дават възможност на изследователите и обикновените хора да разбират нещата, които ядат и пият на по-дълбоко ниво, а разликата между вкусовите идеологии се затваря. Точно заради това е създадено и колелото на вкусовете при кафето, за което сме ви подготвили и тази статия.

Интересното обаче е, че нашите испански партньори “Marre Terra” са променили оригинала като са го направили по-детайлен и подробен и позволява кафето да бъде описано в дълбочина.За първи път в Българската индустрия вече съществува толкова подборен инструмент за описание на кафето и то на български език, който вече е факт и можете да го намерите в нашите профили в Instagram и Facebook.

“The Coffee Taster’s Flavor Wheel” или “колелото на вкусовете при кафето” се появява за първи път през 1995 г., което е предназначено за професионалисти, любители и дори начинаещи, разработено от SCAA в сътрудничество с World Coffee Research като през 2016 г. се прави актуализация за последно.
А, ето и основните стъпки при използването на колелото:


1. Разгледайте го подробно. Бързият поглед към колелото може да ви заинтригува, но може и да ви обърка.
Най-очевидният аспект е, че е многоцветно. Това не е случайно. Сигурно забелязвате колко много думи има, някои от които може дори да са ви напълно непознати, но това не е нещо необичайно. Обърнете внимание на комбинацията дума-цвят. Това също може да ви помогне в използването му.

2. Направете си кафе. Какви са първите аромати, които възприемате след като го опитате? За какво ви напомнят те? Не е нужно да сте професионалисти. Просто трябва да развихрите въображението си. Тук важна  комбинация е аромат-вкус. Какво усещате с езика и носа си ? Трябва да се опитате да ги разграничавате.

3. Започнете от центъра на колелото. След като го разглеждахте подробно, забелязвате, че в центъра има по-общи категории, а колкото повече се отдалечавате от “ядрото” му, толкова  по-конкретни думи виждате. До колко ще бъдете точни в описанието зависи от вас.


Надяваме се да сме ви били полезни и не забравяйте, че трябва да развихрите въображението си и да се забавлявате. Използването на Колелото би могло да ви помогне в отговарянето, защо дадено кафе ви харесва и това да бъде ориентир в търсенето на нови видове. Опитвайки различни кафета, можете да се изненадате от уменията и сетивата си.Предизвикваме ви да опитате нашето специално кафе Бразилия ферма Примавера и да ни споделите какви вкусове долавяте. Споделете ни
в коментар под статиите или в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE) и ще се радваме да проведем дискусия!

 

Оставете коментар

Loading...