Има ли значение размерът на чашата за кафе?

Постнато отadmin20/04/20220 Коментар(и)Любопитно,

Преди време в нашата блог статия “В каква чаша пием кафето си, разкрихме по какъв начин допринася материала на чашата за вкуса на самата напитка. Но замисляли ли сте се защо капучиното се сервира в широка и голяма чаша, а еспресото в малка? И това си има логично обяснение, също толкова интересно, както и защо има различни чаши от пластмаса, картон, стъкло и порцелан. Оказва се, че дори размерът има голямо значение.

 

Има ли значение размерът на чашата за кафе

 

Ако искате да разберете повече подробности по темата и ви е любопитно защо има разнообразни големини на чашите за кафе, прочетете следващите редове.

 

Каква е връзката между големината на чашата и вкусът на кафето?

Различни проучвания сочат, че е възможно формата и размерът на чашата да играе ключова роля за това как любителите на кафето възприемат вкуса на напитката.

Нали не си мислите, че е просто случайност това да пиете еспресо в малка порцеланова чаша? Логичното обяснение е, че по този начин се осигурява необходимата температура, считана за най-подходяща за пиене на напитката и ще се поддържа възможно най-дълго време. Също така малкият размер на чашата позволява да се усети по-добре плътният и наситен вкус на еспресото при всяко едно отпиване.

Друг много разпространен размер на чаша е тази за капучино, която е около 170-220 мл. Стандартът също си има своето обяснение. Напитката се отличава с това, че се приготвя с много мляко и съответно се образува голям пласт млечна пяна. Етикетът при поднасянето на капучино изисква нивото на напитката да е изравнено с горния ръб на чашата, дори пяната да се подава малко над него.

 

Как да изберем най-подходящата чаша за кафе?

Едно от най-големите удоволствия е човек да може да изпие у дома чаша ободряващо и вкусно specialty coffee. Без значение дали го предпочитате чисто или прибавяте мляко, изберете вашите уникални чаши за кафе, които да са удобни и красиви, защото именно това ще допринесе за завършеност на приятното ви усещане. Може би не сте се замисляли, но много често именно външният вид на чашата влияе на цялостното възприятието и наслада.

Ако пък предпочитате да пиете кафето си в движение, то тогава е добре да изберете подходяща чаша за из път, която да поддържа нужната температура на напитката и отново - да е красива и приятна на външен вид. Ако все още нямате чаша за многократно ползвате, можете да разгледате априлското ни предложение, включващо чаша Keep Cup и specialty coffee от Перу, Тунки. По този начин определено ще се погрижите за вашите нужди, но и за природата.

 

Какви са тенденциите в дизайна на съвременните чаши за кафе?

Освен с всичко останало, когато избирате най-подходящите за вас чаши за кафе, добре е да се съобразите и с последните тенденции, за да се наслаждавате на страхотна украса на масата и да изпъкнете като истински ценител на красотата. 

Що се отнася до цветовете, най-предпочитани си остават едноцветните чаши за кафе, които поради своята универсалност могат да се превърнат в чудесна част от декорация на масата, без значение от предпочитания стил. Дизайнерските чашите за кафе в неутрални тонове са се превърнали в стандарт за изисканост, който още дълго време няма да бъде изместен от фокус. Разбира се, за любителите на пъстроцветните и свежи идеи имаме добри новини -  флоралните и абстрактните мотиви в момента са особено актуални.

Също така тенденцията с многократни чаши за из път последно време набира все по-голяма популярност сред любителите на кафето. Това се дължи на по-засиленото обсъждане на темата за опазването на околната среда и намаляване на използването на материали, които трудно се рециклират. Дори редица заведения предлагат отстъпка на клиентите, ако си носят собствени чаши, в които да им направят напитката. По този начин определено се допринася за минимално използване на картонени чаши, пластмасови и други.

 

Като заключение по темата бихме искали да обобщим, че размерът и видът на чашата за кафе определено влияе на цялостното възприятие и усещане на напитката, но най-важното е да изберете такава, която на вас ви харесва и удовлетворява. Малка или голяма, шарена или изчистена, изборът си е ваш.

 

Ще се радваме да ни споделите в коментар по-долу в каква чаша пиете кафето си? Следвате ли тенденциите или се доверявате изцяло на вашия вкус?

Надяваме се да ви е била полезна и интересна статията ни.

Оставете коментар

Loading...