Историята на specialty кафето в Европа.Как стана толкова популярно?

Постнато отadmin16/03/20230 Коментар(и)Любопитно,

Историята на specialty кафето в Европа е тясно свързана с развитието на световната търговия и култура, които играят важна роля в общество от векове насам. Но в следващите редове ще ви дадем по-детайлна хронология, която да ви помогне да проследите пътя на кафето до Европа и как става една от най-консумираните напитки.

 


Ранна търговия с кафе

Първите кафенета в Европа са открити през 17 век в градове като Венеция, Париж и Лондон и бързо са се превърнали в популярни места за събиране на интелектуалци, художници и други членове на висшата класа, за да обсъждат политика, философия и други важни теми от деня. По това време кафето все още е рядка и екзотична стока и обикновено се внасяло от арабските страни в Близкия изток.
 
Кафето става все по-популярно в Европа през 18-ти и 19-ти век, тъй като търговията с него се разширява и кафенетата развиват дейността си и в други градове на континента. В началото на 20-ти век консумацията на кафе в Европа достигна исторически връх. Това се дължи на факта, че става по-широко достъпно и определено се хареса на мнозина.

 
Поява на Specialty Coffee

Появата на специалното кафе в Европа може да се проследи хронологично до 60-те и 70-те години на миналия век, когато група ентусиасти започват да се фокусират върху качеството и произхода на кафеените зърна. Те често се вдъхновявали от нововъзникващата сцена на специалното кафе в Съединените щати, търсели висококачествени зърна от един произход и експериментирали с различни методи на печене, за да разкрият уникалните вкусове и характеристики на всяко зърно.

През това време в градове като Амстердам, Лондон и Берлин започват да се появяват редица специализирани кафенета и пекарни, които допринасят за  популяризирането на specialty кафето и по този начин го правят по-достъпно за широката публика и обикновения потребител.

През 90-те години на миналия век интересът към specialty кафето продължавало  да се разраства в Европа, с по-голям акцент върху устойчивостта и етичното снабдяване. И затова много кафенета и пекарни започнали да се фокусират върху преки търговски отношения с производителите, осигурявайки справедливи цени и устойчиви практики.

Днес специалното кафе е изключително процъфтяваща, динамична и интересна индустрия и затова много европейски градове могат да се похвалят с все по-развиваща се кафе култура и нарастващ брой кафенета и пекарни, предлагащи висококачествено, внимателно подбрано кафе.


Заключение

Основното в историята на specialty кафето в Европа е страстта и отдадеността към качеството. От произхода си в Близкия изток до нарастването на популярността си в Европа и извън нея, то измина дълъг път. Днес специалното кафе продължава да се развива с акцент върху устойчивостта, етичното снабдяване и уникалните вкусове и характеристики. Независимо дали сте ентусиаст на кафето или просто някой, който обича хубава чаша еспресо, специалното кафе предлага по нещо за всеки.

 

Оставете коментар

Loading...