Каква информация е необходимо да съдържа етикета за специалиално кафе?

Постнато отadmin22/04/20200 Коментар(и)Любопитно,

По света и дори в България има богато разнообразие на марки кафе, които предлагат от своя страна различни продукти на потребителите. Всяка от тях притежава своята индивидуалност чрез която привлича своите клиенти. А същевременно и всеки един човек има своите лични предпочитания, вкус и потребности.

Когато обаче говорим за онези моменти на наслада, които споделяме с нашите приятели или семейство, пиейки чаша кафе, е хубаво то да бъде правилно подбрано и затова ви подготвихме този пост в който ще ви разкрием, каква информация от етиката трябва да вземем предвид, избирайки или купувайки специално кафе.Като пример ще използваме едно от нашите специални кафета - Перу Тунки от фермера Уилсън Сукатикона:

1. Single Origin или смес/бленд. Сортове.

На първо място един етикет трябва да информира за видът на кафето, дали то е Арабика или Робуста. Ако е смес(бленд) – неговото процентно съотношение. Например, 50% Арабика / 50% Робуста, като нашите бестселър блендове Martines Espresso Crema. В допълнение, още по-добре е, ако се споменат и различните ботанически сортове. Те биха могли да бъдат  например: Катура, Бърбън, Катуаи, Гейша и др. Повече за тях и ефекта им за напитката ще обсъдим по-нататък в друг пост.

2. Процесът на обработка

Следващата важна информация от един етикет на специално кафе е процесът на обработка, кой метод производителят е използвал? Тя би могла да бъде натурална, мокра, полу-мокра и т.н. За видовете процеси сме говорили по-подробно в миналите ни публикации от блога. Можете да ги прочетете тук: Част 1 и Част 2

3. Надморската височина

Друг факт, който трябва да вземем предвид, когато четем етикета на  специалното ни кафе, е надморската височина, на която  отглеждано. Педимно, Робустата се отглежда до 1000 м.н.в., а Арабиката - от 600 м.н.в. Тази информация може да ни помогне, при приготвянето или смилането му.

4. Произходът

Следващата  ключова част е произходът. Колкото по-подробна е информацията, толкова по-голяма е прозрачността на крайния продукт. Трябва да е посочено името на държавата / ите, производствения район или регион, фермата, производителя или кооператива.

5. Вкусовите характеристики – Cupping notes

Друга насока от информацията в етикета на специално кафе е описанието на вкусовите характеристики, те ни помагат да разберем по-добре кафето, тъй като те го описват по отношение на вкуса и аромата.

6. Процесът на изпичане

Не на последно място по важност е информацията относно процеса на изпичане. При нея трябва да са посочени пекаря, датата и нивото на печене. Също така, ако кафето е на зърна или смляно и с каква едрина.

В заключение, споменатите елементи от информацията би следвало да бъдат написани на етикета на вашето кафе. Когато говорим за специално кафе, силно се препоръчва да ги има всичките. Бихме искали обаче да обърнем внимание на факта, че колкото повече информация има в един етикета, толкова по-високо е нивото на устойчивост при крайния продукт, защото човекът, който пие кафето, има възможност да проследи неговия път от растението до чашата. От друга страна, това не е задължително да съответства на качеството на крайния продукт или неговата цена, срещат се изключения. Единственият сигурен начин е просто да опитате кафето и да проверите дали той отговаря на вашите лични стандарти за качество. Защото това е много субективна величина. Етикетът може да помогне при вземането на решение при покупка или като ориентир за повторна поръчка.

Както вече се убедихме, за да се насладим по-добре на нашите качествени моменти, пиейки кафе, има няколко неща, които е хубаво да знаем Специалното кафе, обаче се разпростира отвъд изпеченото зрънце или чашата. То носи със себе си история, която трябва да бъде разказана чрез информацията, написана на всеки етикет. А ти си последната част от тази история, направи я забележителна!

Оставете коментар

Loading...