Какви ще бъдат тенденциите през 2022 за кафе индустрията?

Постнато отadmin14/12/20210 Коментар(и)

Отново неусетно дойде декември и повечето хора си правят равносметка за изминалите месеци, замисляйки се какви цели са успели да реализират, какво още са могли да направят, къде са се провалили или ситуации, които са  променили мирогледа им. Освен за тази година, някои си правят планове и нови задачи за предстоящата с надежда да бъде още по-добра и успешна от предходната.

 

Тенденции в кафе индустрията през 2022 година

 

Затова ние от “Martines” избрахме в тази блог статия да ви разкрием някои тенцендиите и прогнози, засягащи кафе индустрията за 2022 година. Ако това е тема, която ви вълнува, прочетете следващите редове.

Определено световната пандемия Covid-19 промени много нормалния начин на живот като се наложи всеки от нас да направи някаква изменения - било то в професионален или личен план. Желанието ни всичко да бъде отново нормално е голямо, но всъщност как изглежда нормалното вече?

Няма как да не отбележим факта, че кафе индустрията е една от най-засегнатите сфери като потърпевши са множество малки и големи бизнеси, появяват се нови тенденции и поведението на човек се променя необратимо. Развиват се нови нагласи на потребителите към покупката и консумацията на кафе, любителите и производителите намират нови начини за получаване, производство, продажба и консумация на тази популярна напитка. Ето само малка част от тенденции, които очакваме да наберат скорост през следващите дванадесет месеца.

 

1. По-скъпа напитка.

Очаква се и през следващата година цената на кафето да се повишава, поради студовете и сланата в Бразилия, които изненадаха  местните и всички хора от индустрията. Природните условия са причина за спада в бразилското производството с 15% до 20%, което означава, че това ще рефлектира върху другите страни производители като ще трябва да попълват световните доставки. Създалата се ситуация определено ще се отрази на цената на суровината, следователно и на напитката.

 

2. Засилено търсене на специални кафета.

Също важна тенденция се очаква да бъде засиленото търсенето на висококачествено specialty coffee, специално изпичане, иновативни методи за приготвяне и информация за произхода на продукта, фокусирана върху  етичната, екологичната и социалната отговорност. Потребителите ще искат пълна прозрачност и проследимост на specialty coffees и чрез покупката им да подпомагат за развитието на дейността на фермерите и производителите по света.

 

3. Преоткриване на блендовете.

Открай време блендовете са основен продукт в сектора на кафето и често биват използвани при масова консумация в заведения, например. Това е така, защото се считат за ефективен начин за намаляване на разходите и подобряване на консистенцията на вкуса, но също така ценителите на висок клас кафета рядко ги предпочитат. Очаква се обаче през 2022 година ситуацията да се промени, благодарение на нарастващото присъствие на блендове в световните състезанията за баристи.

Всъщност смесите не са за пренебрегване, защото именно те са подходящ начин за отличаване на дадено кафене или бранд. Ако все пак обмисляте да създадете ваш нов бленд, с който да впечатлявате клиентите си, не се колебайте да се свържете с нас и ние ще го направим.

 

4. По-голяма социална отговорност.

С нарастването на потребителското търсене се засилва и желанието на консуматорите за устойчиво кафе. Те стават все по-съзнателни като се интересуват за произхода на продуктите и изискват пълна прозрачност за това как кафето им достига до тях, за да могат да вземат информирани решения за покупка, които не оказват неблагоприятно въздействие върху околната среда.  Вълнуват се откъде идва кафето и колко етично, екологично и социално съзнателни са страните, участващи в производството и доставката му. Как се отглежда, как се бере и плаща ли на производителите етична и справедлива цена за това, което произвеждат? Засилената социална и екологична отговорност в потребителите се забелязва през последните години без значение дали ще си купуват кафе, мляко или месо.

 

5. Активни вредители.

Учените са единодушни относно това, което се случва с глобалните температури - измененията им засягат климата по целия свят. За производителите на кафе това може да създаде проблеми, тъй като добивите намаляват,  вредителите се увеличават. Както отбелязва Международният търговски център (ITC), поради колебанията в климата (като необичайно високи температури или намалени валежи) по време на чувствителните периоди за отглеждане, фермерите могат да не са в състояние да произвеждат същото количество кафе, както обикновено, което води до по-ниски добиви и следователно - по-високите цени. Необичайно високите температури създават предпоставка за размножаване на вредители и болести, които да засягат сериозно кафените растения.

 

За съжаление или не, това са част от световните тенденции, които се очакват през следващата година да навлязат в кафе индустрията. Разбира се, решението дали да ги следвате и да ги вземете под внимание, си е изцяло във вашите ръце. Но като заключение бихме искали да пожелаем на този бранш сила, упоритост и постоянство, за да успее да се справи с всяка трудност, засягаща бизнеса. Силно вярваме, че ако се обединим и действаме в положителна насока, негативните тенденции могат да си останат само предположения. И все пак, ако ви е била интересна тази тема, ще се радваме да ни споделите вашето мнение и може би да подготвим и втора част. Вие какво мислите?

Оставете коментар

Loading...