Какво е specialty coffee и защо е толкова специално?

Постнато отadmin14/06/20220 Коментар(и)

Последните години в кафе индустрията се забелязва една много приятна тенденция, която показва, че все повече любители на напитката търсят да консумират не просто някое кафе на зърна, а specialty coffee. Някои търсят да е 100% Арабика, други пък  имат доста по-сериозни изисквания, включващи конкретна държава, регион, начин на обработка, киселинност и прочие.

 

Какво е specialty coffee и защо е толкова специално

 

По темата има разнообразна информация, но въпреки това не сме сигурни до колко всеки от потребители е добре и най-важното - правилно запознат. Точно затова ние от Family coffee roastery Martines решихме да внесем яснота и избрахме да посветим настоящата статия именно на specialty coffee като ви представим най-важното, което е добре да знаете. Ще разгледаме подробно от къде идва терминът, с какво е по-специално това кафе от другите, защо е силно предпочитано и още други интересни детайли.

 

Какво представлява специалното кафе?

Терминът “specialty coffee” се отнася за най-висококачествените зърна зелено кафе Арабика, майсторски изпечени до ниво, което изкарва на преден план най-добрия вкусов профил на самото кафе, което след това трябва да бъде правилно приготвено, в съответствие с установените стандарти на SCA.

Тези кафета нямат първични дефекти и демонстрират съвкупност от труда и отдадеността към постигане на високо качество от всички участници по веригата, като се започне от производителя (фермера), премине се през купувача на зелено кафе, бутиковите пекарни и се стигне до баристите. Specialty coffee може да има само тогава, когато всички участници по веригата работят в хармония и са фокусирани върху стандартите и достигането на високи постижения от начало до край.

 

Specialty Coffee Association

Асоциацията за специално кафе (SCA) е търговска асоциация, създадена през януари 2017 г. в резултат на обединението на Асоциацията за специално кафе на Америка и Асоциацията на специалното кафе на Европа, съчетавайки богата история от двете страни на Атлантика и по света. Бившата асоциация за специално кафе на Америка (SCAA) е създадена през 1982 г. от малка група професионалисти по кафе, търсещи общ форум за обсъждане на проблеми и определяне на стандарти за качество за търговията с кафе със специално кафе. Бившата асоциация на специалното кафе на Европа (SCAE) е създадена на среща на представители на европейската кафе общност в Лондон през 1998 г. До 2016 г. и двете организации имали близо 10 000 членове общо.

Оставяйки историята на старата, в основата стои изграждането на откритост, приобщаване и силата на споделеното знание. Като една от заложените цели е да насърчава глобалните общности да подкрепят дейността, за да може кафето да се превърне в по-устойчив, справедлив и процъфтяващ бизнес. SCA действа като обединяваща сила в индустрията за specialty coffee и работи, за да направи кафето по-добро, повишавайки стандартите в световен мащаб чрез съвместен и прогресивен подход.

 

Бъдещето на specialty coffee индустрията?

Както споменахме в началото на статията, през последните години се забелязва сериозна промяна в потребителите на втората най-консумирана напитка в света. Не им е достатъчно само да отидат в любимото си заведение, за да изпият чаша еспресо. Освен насладата, която им носи, в тях се “събужда” любопитството и желанието да бъдат по-информирани. Интересуват се от произхода на кафето, включително как е отгледано, преработено, изпечено и приготвено. Търсят качествено кафе на зърна и не се задоволяват с комерсиалните, които са добре познати. Дори се засилва интересът и към specialty coffee блендовете, намирайки все повече привърженици.

Индустрията на специалните кафета набира по-голяма скорост и всекидневно сме свидетели на промяната в нагласите на хората, както и развиването на една истинска кафе култура.

Вече не се гледа на тази напитка като средство за събуждане, а с уважение към труда и грижата на всеки един човек по веригата, благодарение на който имаме възможността всяка сутрин да се наслаждаваме на аромата и вкуса на кафето.

 

От нас, хората в този бизнес, зависи да разпространяваме все повече информация за така необятния specialty coffee свят, за да може възможно най-много хора да станат част от него. Точно затова ние от Martines сме заложили във философията на марката предаването на знания и опит.

Надяваме се статията да ви е била интересна и полезна. Кое е вашето любимо specialty coffee?

Оставете коментар

Loading...