Как влияе надморската височина върху кафето?

Постнато отadmin27/01/20220 Коментар(и)

Както всеки друг селскостопански продукт, вкусът на кафето се влияе от различни фактори - географско разположение, начин на отглеждане и преработка, степен на изпичане и други. Надморската височина също е много важен елемент, който допринася за крайния резултат в чашата, въпреки че има хора, които не обръщат внимание на това или пък не придават особено значение. Именно тя подсказва какво е кафето и дава информация, която може да ви помогне в опознаването на тази напитка.

 

Как влияе надморската височина върху кафето

 

Ако сте един истински кафе изследовател и любител, прочетете тази статия, в която ще откриете полезни подробности, разкриващи всъщност колко важна е надморската височина, на която се отглеждат различните кафета и как влияе на вкусовите им характеристики.

 

Защо надморската височина е важна?

Височината, на която расте кафето, има пряко влияние върху размера, формата и химическия състав на зърната, както и на вкуса в чашата. Разбира се, това не трябва да е основният фактор, по който да избирате любимата си напитка, но определено би ви послужило като ориентир в търсенето на най-подходящото кафе за вас.

 

Кафета, растящи на висока надморска височина.

Специалистите твърдят, че голямата надморска височина е идеална за отглеждане на растението кафе, тъй като по-ниските температури забавят цикъла на растеж. Това позволява на зърната да преминават през по-дълъг процес на зреене, което допринася за много по-силен, по-богат и по-изразен вкусов профил, но по-сложно се образуват захарите. Също така кафето, отглеждано на по-голяма надморска височина, запазва вкуса си по-дълго при съхранение. Различни проучвания сочат, че високопланинските кафета имат много по-добро тяло и аромат, пример за това е Арабика, която е силно предпочитана от мнозина.

Твърди се, че кафета, които растат между 1200 и 1800 метра, са невероятни и определено трябва да се опитат, тъй като се берат в повечето случаи ръчно и само когато са узрели напълно. Също така технологията на обработката е много специфична и безспорно изисква солидни знания и опит.

 

Кафета, растящи на ниска надморска височина.

Ниската надморска височина предоставя по-голямо количество добив на кафе, тъй като зрее за по-бърз период от време, но зърната трябва да се третират по различен начин от тези, които растат на по-висока надморска височина. Типичното за тези кафета е, че зърната са по-меки, благодарение на бързото им развитие, пример за това е Робуста. Специалистите препоръчват кафетата, които растат на по-ниска надморска височина, да не се пекат прекалено тъмно или светло, за да може да се запази истинския вкусов профил, а именно по-мек, по-малко кисел и с по-голямо съдържание на кофеин.

 

Ако нямате информация, как да разберете надморското равнище?

Когато погледнете суровите зърна на дадено кафе, можете да разберете надморската височина, на която се отглежда. Например, дали са малки или по-големи, дали линията на в центъра е затворена, отворена, права или зигзагообразна. Също така какъв цвят са те - нефрит, светло зелен или друг. Всички тези характеристики издават повече, отколкото предполагате.

 

Като заключение на всичко написано досега, разбирате всъщност колко важна е надморската височина на кафетата и как именно тя ви подсказва какъв вкус да очакване в чашата. Ако искате да опитате някое хубаво specialty coffee, можете да разгледате специалните ни предложения до края на месец януари, част от които е колумбийското кафе Голаабил – с цели 22% отстъпка.

Оставете коментар

Loading...