Как въздейства млякото, което добавяте към кафето си?

Постнато отadmin29/01/20210 Коментар(и)Любопитно,

В много култури по света кафето и млякото са идеалната допълваща се комбинация. Например едно капучино с пухкава бяла пяна е чудесен пример за това всъщност колко си подхождат двата компонента, създавайки експлозия от вкус и текстура. Точно поради тази причина учени правят редица изследвания, които имат за цел да открият отговори на въпроси като дали млякото е полезно да се консумира, по какъв начин действа на тялото и колко често да се използва като допълнение в кафето.

Ако сте от онези хора, които предпочитат да пият кафето си добавяйки му мляко , то значи тази статия вероятно ще ви е полезна, тъй като в редовете по-долу ще обърнем внимание на тази така предпочитана съставка.Мляко - що е то?


Научно доказано е, че краве млякото е полезно за организма на човека, тъй като съдържа в себе си витамин D, който пък от своя страна подпомага за здравината на нашите кости. Освен това е добър източник на калций, който е също много важно хранително вещество, което е от съществено значение за здравите зъби. Но все пак не трябва да забравяте, че има много разновидности на млякото - пълномаслено, полу-обезмаслено, обезмаслено. Както и неговите алтернативи - ядкови и други.  Всеки от тези видове има различно ниво на мазнини, полезни вещества, белтъзини, захари и т.н., следователно и калории.

Намалете консумацията на мляко, ако сте в процес “отслабване”.

Нужно е да ограничите приема на мляко, ако искате да отслабнете и активно работите за постигането на тази цел, тъй като то съдържа мазнини (както вече споменахме по-горе). Пиенето на чисто кафе, за известно време, ще ви помогне да постигнете резултати, защото има значително по-малко калории в сравнение с комбинацията - кафе и мляко.

Млякото към кафето може да помогне при проблеми с киселините

Чистото кафе има високи нива на pH, следователно и киселинността е по-голяма. Затова се препоръчва да добавяте мляко към кафето, тъй като би помогнало при киселинен рефлукс като балансира нивата на pH.

Добавяйте мляко към кафето си, ако сте чувствителни към топли напитки

Ако сте от хората, чувствителни към топли напитки, тогава имайте предвид, че пиенето на горещо чисто кафе може да увеличи риска от термични изгаряния в хранопровода.

В случай, че не знаете,  тези изгаряния са важна част от процеса, който допринася за опасността от получаване на злокачествени заболявания на хранопровода. Чрез добавянето на охладено мляко към чашата ви кафе (или вода) значително се понижава температурата на вашата напитка.

Термична обработка на млякото

Доказано е от редица проучвания, че термичната обработка на млякото променя, неговите вкусови характеристики и текстура. Ако предпочитате по-пухва пяна в чашата, то тогава следва да изберете млечен продукт с по-високо съдържание на мазнини и белтъчини. За нейното приготвяне е необходимо да затоплите млякото си и да използвате налягане, но внимавайте с температурата, тя влияе и на състава, което би могло да повлияе неблагоприятно отделителната ни система. Използвайте термометър за мляко.

Кафето с мляко е по-здравословно вечер

Чистото кафе повишава енергията и умствените способности, но ако добавите малко мляко вечер, ще смекчите ефекта му, следователно няма нужда да се притеснявате от безсъние. Но ако имате проблеми със заспиването вечер, се препоръчва да не приемате енергизиращата напитка след залез слънце.

Променя ли вкуса на кафето?

Добавянето на мляко или захар към кафето ни би могло да промени неговите вкусови характеристики. Ако сте от любител на специалното кафе или консумирате само подбрани сортове от локални пекари, то тогава необходимостта от подобни добавки не е необходима. Въпреки това, пиенето на кафе е ритуал на наслада, който всеки от нас адаптира спрямо личните си предпочитания.

В заключение е важно да обобщим, че както при всяко друго нещо, има и недостатъци и предимства при добавянето на мляко към вашето кафе. По същия начин има добри и лоши фактори, свързани с приемането на чисто кафе. Истината е, че консумацията на любимата напитка, няма да навредите много на здравето ви с или без мляко, стига да сте наясно с температурата и часовия диапазон, в който пиете кафето си, и да поддържате здравословно тегло. Споделете ни как предпочитате вашата напитка?

Оставете коментар

Loading...