Как да подобрим обонянието си при разпознаване на кафе Арабика?

Постнато отadmin11/06/20210 Коментар(и)

За всеки един от нас е известно, че имаме пет сетива - допир, обоняние, слух, зрение и вкус. Те са пряко свързани едно с друго и ни помагат да водим пълноценен начин на живот - да се наслаждаваме на хубави гледки, да опитваме вкусна храна, на общуваме с други хора.

Освен за нормално съществуване на човека, сетивата са изключително важни и за хората от кафе индустрията. Може би именно те са най-важният инструмент за успеха в работата им. Те са неизменна част в подбора на качествени зърна, като главно се прилага при различните Арабика видове или Робуста. Но поради някакви причини, не винаги обонянието е способно да бъде от полза. И точно заради това, избрахме в настоящата ни блог статия да представим няколко полезни съвета, с помощта на които всеки да подобри и тренира обонянието си.

 


Проучване, проведено от учените от Университета Рокфелер (Rockefeller University) разкрива, че човешкото обоняние е много чувствително и може да различава близо един милиард различни миризми. Друго проучване на Центъра за неврологични изследвания в Лион (Centre de Recherche en Neurosciences de Lyon) показва, че „зоните на мозъка отговарящи за обонянието са много по-добре развити при професионалните парфюмеристи и хора от кафе индустрията, отколкото при останалите хора“. Също така, посредством практиката и упражненията, е възможно да се обърне процеса на намаляване на сивото вещество в отговорните за обонянието зони на мозъка, който процес съпътства напредването на възрастта.

Важно е да отбележим, че и двете ноздри на носа имат отделен набор от обонятелен епител и там се намират нашите рецепторни клетки. Тези клетки откриват миризмите при вдишване и ни дават възможност да ги усетим. Можем да тестваме обонянието си, като затваряме едната ноздра и миришем. След това опитваме и с другата. Тъй като и двете ноздри имат своя собствена система, може да има разлики в ароматите.

 

Първа стъпка

            Ако наистина сте решили да тренирате носа си, започнете, като използвате колкото се може повече ситуации в ежедневието. Ако сте мотивирани да научите повече за ароматите на кафетата, помирисвайте неща, които ви заобикалят – билки, чай, цветя, шоколад, зехтин, плодовете. Изглежда лесно, но тези съзнателни опити за вдишване на миризми представляват наистина много работа за носа и мозъка ви. Не се отчайвайте, ако първоначално се чувствате объркани от това, което сте помирисали или от това, че не си спомняте какво е то. Това е нормална част от тренировката на носа ви и на този етап вие основно се учите да усещате аромата съзнателно. След като веднъж сте започнали да вдишвате дълбоко аромата на вашата напитка, без да ви е нужно напомняне, то вие сте готови да преминете към следващия етап.

 

 Втора стъпка

            В основата на това упражнение стои излагането ви на различни миризми и се използва не само от професионалните дегустатори по време на тренировка за разпознаване на аромати, но също така и при клиничното лечение на хора с определени видове анозмии  или различна степен на загуба на обонянието. Избирате три различни по вид неща например от следните групи: ядки, плодове и подправки и ги помирисвате на няколко пъти през целия ден.

            Може да изберете три различни кафета като ги смеляте или натрошите зърната, за да “излязат” ароматите.

 

Трета стъпка

            Колкото и добри да сте станали що се отнася до разпознаване на миризми, трябва да помирисвате от 3 до 5 различни такива веднага със събуждането си сутрин. Това е отличен съвет, защото в ранните утринни часове сетивата са най-изострени и медитацията с аромати на жасмин, роза или кедрово дърво предразполага към спокойно и ведро начало на деня. Може да използвате подправки от кухненския шкаф като например канела, кориандър, ванилия или етерични масла. Ако решите да използвате етерични масла, препоръката е те да бъдат разтворени в спирт (препоръчителното разреждане е между 1% и 5%). Използвайте книжни листчета и помирисвайте само след като спиртът се е изпарил, в противен случай рискувате да притъпите чувствителността на носа си за постоянно. Стривайте леко подправките и ги съхранявайте в добре затворени кутии. Вдишвайте дълбоко от всеки буркан и мислете за това, което усещате. Ароматът сладък ли е, дървесен, или цитрусов? Не бързайте да приключвате с упражнението, а отделете на всеки от тях достатъчно време, за да се запечата в съзнанието ви.

            Ако искате да намерите отговор на въпроса кое е хубаво кафе на зърна Арабика, например, и да станете добри в дегустацията, когато някой ви каже: “В това кафе се усещат тъмен шоколад, портокалова кора и ванилия.” да сте подготвени, е нужно да се упражнявате всекидневно и успехът няма да закъснее.

Оставете коментар

Loading...