Как да разберем защо кафето е киселинно или горчиво от гледна точка на Арабика и Робуста ?

Постнато отadmin08/03/20191 Коментар(и)Любопитно,


В предишния пост говорихме за това, какво наистина означава „силно“ и „слабо“ кафе. Опитахме се да разберем какво означават тези общи термини, пиейки прясно изпечено кафе в компанията на приятели, семейството си и дори ,може би, по време на работа с колеги.

„Киселинност“ и „горчивина“, са термини, които вече разпознаваме. Затова преминаваме една крачка напред, като се опитваме да разберем защо кафето притежава този вкус и защо ни харесва?
Затова се подготви, направи си чаша прясно изпечено кафе и ни остави да ти разкажем с няколко думи, докато ти се наслаждаваш на качествения си момент.
 


Преди всичко, трябва знаем каква е разликата между „кафената череша“ и „кафеното зърно“. Черешката е плодът на кафето дърво, а костилките му са добре познатите ни  кафени зърна, както можем да видим на първата снимка (снимката горе).  По-задълбочено по темата ще продължим в друг пост, за сега това ни е достатъчно за да разберем вкуса си.

Когато говорим за киселинност, можем най-често да я намерим изразена чрез специфичния термин "Арабика", присъстващ на доста кафе опаковки.

Плодът, който произлиза от  кафеното дърво (снимката отдолу), се нарича Арабика и е един от над 100те родове кафе, отглеждани в определени райони по света, като Коста Рика, Етиопия, Гватемала, Кения, Перу и т.н.
 


От друга страна, описанието на чаша кафе като „силно“ или „горчиво“, се отнася за “Canephora“ или така известната "Робуста", друг род кафе - вторият най-произвеждан в света, след Арабиката.

 

Разбира се, "киселинност" и "горчивина" не са изключителни вкусове за съответно Арабика и Робуста, но за да се обясни тази тема, се изисква допълнителна информация, която ще можете да прочетете в предстоящите ни блогове. Засега нека се насладим на свободното си време по начина, по който обичаме. А ти? Какво кафе предпочиташ - Арабика, Робуста или микс?

 

 

1 Коментар(и)

Иво:
17/03/2019, 04:21:02 PM
Отговор

Арабика 100% нигерийски.

Оставете коментар

Loading...