Как се прави безкофеиново кафе?

Постнато отadmin11/07/20210 Коментар(и)Любопитно,

Има много хора по света, които са любители на кафето, но не и на кофеина. Ето защо индустрията създава няколко метода за извличането му, за да може всеки да се наслаждават на тази напитка, без притеснения. Но кой начин е най-предпочитан? Съществува ли хубаво безкофеиново кафе? И как протичат процесите?

 


В настоящата статия ще говорим за различните техники на декафеинизиране на кафените зърна. И по този начин, след като разберем тяхната същност, можем да повишим удоволствието си от консумацията на любимата ни напитка.

 

1. Органични разтворители

Най-често срещаните органични разтворители, използвани за извличане на кофеин, са DCM (метиленхлорид) и етилацетат. Качеството на полученото безкофеиново кафе има тенденция да бъде по-ниско до средно. Но как протича този метод ?

Кафените зърна се накисват в пара и вода, за да се увеличи тяхната влажност. След това кофеинът се извлича чрез поставянето им на специални „легла“ или в системи като въртящи се „барабани“.

Поради лимитираните свойства на екстракция на органичните разтворители, безкофеиновото кафе на зърна трябва да премине през този процес няколко пъти докато се достигне желаният резултат на декафеинизация.

 

2. Извличане с вода

При тази технология кафените зърна преминават през процес на извличане на кофеина, който трае окoло 8 часа. При този вариант обикновено се запазва висoкото качество. Първо, кафените зърна се накисват в  бистра вода с патентована смес от твърди частици, които извличат кофеина заедно с останалите съединения на кафето. След това течността преминава през филтрация, за да се отдели кофеинът, а останалата част се връща обратно в зърната.

В индустрията се смята, че това е щадящия метод, който не оказва голямо влияние и дава възможност да пиете ароматно безкофеиново кафе.

 

3. Въглероден диоксид

В този процес кафените зърна се подлагат под налягане. Те преминават през процес в среда под налягане и вода, която позволява на кофеина да се извлече от зърната и да се получи безкофеиновото кафе, конкурирайки се доста близо с водния процес.

 

4. Извличане чрез захарна тръстика

Това е една от последните тенденции в кафе индустрията, добивайки качествено безкофеиново кафе. При този процес кофеинът се извлича чрез използване на захарна тръстика. Той бива заменен със захарите на тръстиката, придавайки един по-сладък и балансиран вкусов профил.

Поради взаимодействието между сладостта и киселинността, се счита за един от предпочитаните методи сред потребителите и за най-доброто безкофеиново кафе, конкуриращо се с предходните два процес – вода и въглероден диоксид.


След като знаете как се прави безкофеиновото кафе и кой е метод е по-добър, изпробвали ли сте новия процес чрез захарна тръстика? Възползвайте се от шанса и се насладете на нашето прясно изпечено specialty coffee Колумбия Сан Хуанеро.

Оставете коментар

Loading...