Как цените на кафето влияят на търсенето и предлагането?

Постнато отadmin18/12/20210 Коментар(и)Любопитно,

Ако сте в бизнес, който изведнъж стане десет пъти по-доходоносен за една нощ, как бихте реагирали? Вероятно ще останете и ще искате да увеличите продажбите си?

Но ако този успех е бил краткотраен? Ами ако същият този бизнес премине от умерено печеливш към губещ за същото време? Бихте ли се отказали или сменили сферата?

 

Пазарните принципи и как се променят спрямо производството и продажбата на кафе Арабика

 

За тези от вас, които са избрали да работят в кафе индустрията, може би това са напълно нормални въпроси, които сте си задавали поне веднъж. Представяте си всякакви сюжети, мислите за алтернативни варианти и излизане от ситуация с минимални щети.

В настоящата статия ще анализираме как фермерите и другите по веригата на производството реагират на колебанията в цените в световния кафе сектор. Подходяща е за всички хора - независимо дали обмислят да започнат подобен бизнес, вече го практикуват или имат такива познати, на които могат да споделят прочетеното.

 

Ценова еластичност на предлагането.

В сектора на кафето, когато цената е висока и фермерите произвеждат повече, предлагането нараства. Въпреки това, през следващите периоди на постоянно търсене, допълнителният обем на пазара оказва натиск за намаляване на цената.

И обратно, когато цената е ниска, по-малко кафе се произвежда и предлага от фермерите. При същите условия това намаляване на предлагането (недостиг) би оказало натиск за повишаване на цената.

 

Нормално ли е цените да се променят?

Ако ценовите колебания са просто начинът на пазара да се саморегулира и приемем, че са нормални, естествени и необходими събития, които поддържат пазара здрав. Но понякога именно той не успява да направи необходимото, което всъщност оказва влияние върху цялата верига на доставки, особено за най-уязвимите и най-малко способните да се предпазят, а именно земеделските производители. Затова е важно, когато се променя дадена цена, да се обмисля много внимателно какви биха били последствията, кои са най-потърпевши и как може да им се помогне.

 

Какво е положението в сектора на кафето в момента?

В случай на земеделски култури, като кафето, пазарите могат да не успеят да се саморегулират или да го направят толкова бавно, че полученият ефект да е различен или дори противоположен на това, което би се считало за рационално поведение.

Например, когато цената е висока, търсенето е по-голямо. Следователно когато е ниска, се предлага по-малко. Това теоретично представлява равновесие. На теория това има смисъл. Но на практика изглежда много различно.

Когато цената на кафето Арабика е висока, фермерите често се стремят да произвеждат повече, като засаждат повече. Този рационален отговор на движението на цените обаче не увеличава незабавно предлагането. Няма натиск за понижаване на цената, докато новите дървета не произведат и реколтата им не излезе на пазара, което може да продължи от три до пет години. По това време пазарът може да се е върнал надолу и притокът на ново кафе ще окаже по-нисък натиск върху цена, която вече може да е ниска.

Но има няколко други причини, поради които производителите, особено дребните фермери, е малко вероятно да се опитат да намалят предлагането на кафе на пазара, дори когато цените са ниски.

Например, те могат да имат дългове от засаждането на тези нерентабилни кафеени дървета, които нямат капитал, за да преминат към нещо по-изгодно.

Дори и да имат капитал, може да няма алтернативни култури, които да отглеждат и продават изгодно.

Ако има такива, производителите на кафе Арабика или Робуста може да нямат представа как да ги засаждат и преработват.

Много региони, произвеждащи кафе, са изолирани и икономически зависими от кафето като им липсват други възможности за доходи.

 

Като заключение, в сектора на кафето промените в цените създава стимули, които теоретично гарантират, че предлаганото количество е равно на търсеното. Но все пак това зависи от много фактори. Не трябва да забравяме, че кафето е растение, на което му отнема известен период от време, за да бъде подходящ за продажба и бавно може да реагира на пазарните промени. Също така всяка смяна представлява възможност за едни и неприятности за други. Затова що се отнася до промяната в цените на кафето, това е напълно нормално и всеки по веригата е нужно да се адаптира бързо, за да оцелее бизнесът му.

Оставете коментар

Loading...