Категоризиране на кафето – какво означава името?

Постнато отadmin04/02/20200 Коментар(и)Кафе на месеца,

Има ли значение ако кафето е Singled origin, Specialty или пък Гурме? Разбира се, че има. Това са различни категории, които ни дават по-точна информация и ни помагат в избора на нашата напитка. В тази публикация ще намерите определения на термините, както и основните фактори, които играят важна роля при категоризирането на кафето.1.Single Origin
Терминът “single origin” или на български казано “единичен произход” означава, че зърната идват само от едно място (държава, регион, ферма). Като се има предвид, че те се доставят само от едно място, са склонни да се предлагат само през определени периоди от годината. Обикновено техните имена произлизат от региона, фермата или кооператива, в които се произвеждат. Всъщност “single orign” кафет биха могли да бъдат и някои от останалите категории като например Специално, защото те също са от специфичен регион. Въпреки това Мартинес категорията за Single Origin са по-скоро висококачествени комерсиални кафета от само една производствена зона, например Панама Букет.

2. Гурме
Гурме кафето е сходно на “single origin” по отношение на произхода си, но разликата е в обработката му, при която се обръща внимание на подбирането на реколтата, майсторско изпечено, то е резултат от цялостен и специализиран процес.

3. Ароматизирано
А какво представлява  ароматизираното кафе? Зърна са покрити с натурални аромати, които да допълнят естествения вкус на напитката. Те се извличат от природни продукти като какао, ванилия, плодове, ядки и други суровини. Тези аромати, правилно съчетани със съответния вкусов профил на зърната, превръщат чашата кафе в истинско приключение за сетивата. Всъщност, ароматизирано кафе се пие от векове по цял свят. В арабския свят e особена чест за госта да му поднесат кафе с кардамон. Хората по света овкусяват кафето си по най-различни начини – с канела, ванилия, лешник, бадем, карамфил, цикория, пипер. Често се избира 100% Арабика, защото тя има по-мек вкус, в който да се открои съответният аромат.

4.Спешълти/специално
Един от основните фактори за “Specialty” кафето е всеотдайността на хората, които са  превърнали в свой начин на живот работата във фермите и постоянните грижи за качеството. Но далеч това не е работа само на един човек в жизнения цикъл на кафееното зърно. Важно е всички участници по веригата да работят хармонично и да поддържат стандартите от началото до края. За производители най-важно е качеството, а не количеството. Възможността да се свържат с висококачествени купувачи гарантира по-голяма печалба, която подкрепя хора, семейства и общности по целия свят. Този процес дава възможност за пълтна проследимост и прозрачност на крайния продукт. Също така само от избран климат могат да се използват зърна Арабика и всяка реколта се инспектира внимателно от човешките очи, за да се гарантира, че само зърното без дефекти преминава към следващия етап на процеса. Подобно на това как сомелиерът е авторитет по отношение на виното, купувачът на кафе е бил специално обучен и е квалифициран да оценява кафе, използвайки няколко различни променливи въз основа както на мирис, така и на вкус, за да определи сладостта и качественото кафе, използвайки скалата на SCA, която е  от 80-100 точки. Този процес се нарича „Къпинг“.

Грижите за качествената напитка започва от производителя,  чието семейство вероятно е прекарало поколения, усъвършенствайки своя подход към отглеждането на възможно най-висококачественото кафе. Един точен пример е нашето специално кафе от Бразилия - ферма “Примавера”. Производителят Леонардо Таварес вече е част от  семейството на “Мартинес кафе”. Ако искате да разберете повече за фермата и нейната история може да прочете тази статия: Специално кафе Бразилия ферма Примавера - кафе на месец Септември
 

Оставете коментар

Loading...