Кафе & каймак: истинското приятелство

Постнато отadmin10/10/20210 Коментар(и)

Голяма част от любителите на кафето често преценяват напитката по нейния каймак, още преди дори да са я опитали. Но какво всъщност знаете за тази пяна на върха на чашата? Казва ли наистина нещо за качеството на еспресото? И може ли каймакът да бъде използван като оценяващ параметър?           

В настоящата статия сме избрали да се фокусираме именно върху каймака като сме подбрани информация, която ще отговори на въпросите по-горе. Ако и вие си задавате същите, то със сигурност ще ви бъдат полезни следващите редове.

 

 

Историята на каймака.

Изглежда, че еспресо каймакът за първи път се появява  през 1938 г. , когато Акиле Гаджа, в сътрудничество с инженера Антонио Кремонезе, създават патента за механизма за екстракция „Lampo“. Тази система използва налягане на гореща вода вместо пара, което пък от своя страна позволява извличането на перфектно еспресо. Именно това е и първият път, когато кафето започва да се отличава с получения „crema naturale“, както Акиле обичал да го нарича. Оттогава, та и до днес, терминът “крема” се използва в международен план за обозначаване на вкусната пяна върху нашето еспресо.

 

Колко е важен той, когато се оценява качеството на еспресото?

Всеизвестен факт е, че еспресото трябва да има каймак, тъй като това определя резултата от добрата екстракция. Но това не подсказва много за качеството на кафето или пък за самото му изпичане. Например, Робуста има двойно по-голямо съдържание на CO2, отколкото Арабика след печене. Мокро обработените кафета често произвеждат по-малко каймак от натуралните и ако печете до степен средно-тъмно, количеството CO2, например, се увеличава. Това са много важни фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Също така е важно да отбележим, че колкото по-пресни, но едновременно с това и добре изсушени са кафените зърна, толкова повече каймак ще извлечете от кафето си. Затова в някои случаи домашната кафемашина успява да ви зарадва с качествено еспресо, а друг път то е блудкаво и без каймак. Проблемът не винаги е във вашите умения, а може да бъде и в кафето. Затова нашите експерти препоръчват да купувате прясно изпечено кафе на зърна в малки дози или да бъде смляно непосредствено преди употреба.

 

От какво зависи хубавият каймак?

Има точно определено време, през което водата трябва да преминава през доза мляно кафе, за да се получи уникалният вкус и каймак на напитката. Както следва - за една чаша еспресо температурата на водата трябва да е 92-96 градуса като премине с високо налягане през смлените зърна за 20 до 30 секунди. Също така колкото по-тъмно е вашето кафе, толкова по-малко и нетраен каймак ще има. Това е заради наличието на масла в еспресото, които всъщност правят цвета по-светъл, но обогатяват нюансите на вкуса. Омаслените кафета са по- малко ароматни, а маслата пречат на образуването на каймак. Ето защо не бива да съдите за качеството кафето си единствено на база каймак. Може пък производителите да са решили да наблегнат на вкуса. Все пак наличието на каймак е гарант за силен остатъчен послевкус. Всичко е въпрос на разбиране и баланс.

 

Надяваме се настоящата ни статия отново да ви е била полезна, защото за нас от  “Martines” е от изключителна важност да предаваме знанията и опита си, да подпомагаме развитието на кафе индустрията, както и да ви обогатяваме що се отнася до кафето и всичко около него. Ще се радваме да прочетем коментари по-долу с вашето мнение. Беше ли ви полезно съдържанието? Научихте ли нещо ново?

Оставете коментар

Loading...