Кафе на зърна или мляно - какво да купя?

Постнато отadmin14/08/20210 Коментар(и)

Питали ли сте се някога дали е еднакво да си купите кафе на зърна или смляно кафе? Има ли разлика във вкуса? Какво препоръчваме, кафе на зърна или смляно?

Това са няколко въпроса, на които ще отговорим в тази статия. Заедно ще открием по какъв начин можем да се насладим по -добре на прясно изпеченото си кафе. Ето защо решихме да споделим няколко факта, които трябва да се имат предвид, при закупуване на печено кафе.

 

Кафе на зърна или мляно - какво да купя?

 

Метод на приготвяне и възможности

Освен избирайки оптималното съотношение между кафе на зърна цена и качество, важно е да се обмисли също как ще го приготвим и нашите възможности. Вземайки под внимание всички тези фактори, можем да решим какво точно да купим. Например, ако имаме автоматична кафе машина, то тогава нашия избор следва да бъде кафе на зърна. А ако го приготвим чрез уред като V60, кафеварка, Аеропреса, Френска преса или друго ще трябва да купим смляно кафе , в случай, че не можем да си позволим или нямаме собствена кафемелачка.

Алтернативният вариант за смилане на кафе на зърна е да закупим ръчна кафемелачка, която е по-евтина и по-опростена, така че по този начин бихме могли да си купим прясно изпечени кафени зърна.

 

Дата на печене

Когато говорим за кафе на зърна, проучванията показват, че те остават пресни за максимум три седмици, в зависимост от условията на опаковане, след изпичане.

От друга страна, когато говорим за мляно кафе, е доказано, че след около петнадесет минути, когато кафените зърна са смлени, то започва да губи свежестта и аромата си, ако не е пакетирано в среда без кислород.

Така че, ако решим да  си закупим от местния специализиран магазин за кафе на зърна, по възможност, е хубаво да проверим или попитаме за датата на изпичане.

 

Опаковане

Когато ни предстои да се насладим на момента, с любимата напитка в ръка, свежестта е важен фактор. За да запазим кафето си прясно възможно най -дълго, трябва да обърнем внимание на това как е опаковано.

Ако кафените зърна идват в опаковка с алуминиеви слой и клапа, както сме споменавали вече, свежестта може да се запази до три седмици, без никакъв проблем. Независимо от това, смляното кафе, дори опаковано така, ще оксидира по-бързо.

Както вече обсъдихме, купуването на кафе на зърна не е същото като закупуването на мляно кафе и това определено би оказало влияние на вкуса на напитката ни.

 

Въз основа на нашия опит препоръчваме да купувате вашето кафе на зърна и да обмислете идеята да закупите собствена мелачка, макар и ръчна или може би автоматична кафемашина, за да се насладите повече.

А вие? Купувате ли прясно изпечено кафе на зърна или мляно?

Оставете коментар

Loading...