Какво представлява „Кафееният Пояс“ ?

Постнато отadmin10/01/20200 Коментар(и)Кафе на месеца,

Новата година вече започна и ние от екипа на Martines caffe сме ви подготвили нова порция интересни и полезни статии.
Някога замисляли ли сте се защо не може да се отглежда кафе във всяка  една държава по света? Е, отговорът е съвсем лесен - защото не са на правилното място.


Разположен между тропиците на Козирог и Рак, хоризонтално по протежение на екватора, има една ивица земя, известна още като “ The coffee belt ” или иначе казано - “Кафееният пояс”. Намира се между 23-ия Северен и 25-ия Южен Паралел. Ключовото за отглеждане на растенията са богата почва, меки температури, много дъжд, сух сезон и засенчено слънце. Това прави места като Индия, Перу и Коста Рика идеални за култивиране на кафе.

Кафеният пояс обхваща 70 страни, които са известни с тропическия климат и богата екологична среда, пълна с буйна растителност и разнообрази релефи.
Голяма част от тези държави също са част и от Тихоокеанския огнен пръстен, чиято вулканична активност допринася за богатството на почвата. Когато всички тези фактори се смесват заедно, това създава оптимална среда за растежа и процъфтяването на кафените растения.

Държавите, които са част от “ The coffee belt” са много, но избрахме да споменем някои от тях в настоящата статия, като ги разпределихме по континентално разположение.


Започваме с Азия, чийто главен представител е втория по големина производител на кафе в света Виетнам. Това се дължи главно благодарение отглеждането на Робуста. А пък Индонезия се гордее с най-скъпото кафе в света - което преминава през храносмилателния тракт на цибетката.

Африка е континент известен като „люлката“  на кафето. Страните- производителки, част от него, са Етиопия, Кения, Руанда и други.

В Северна и централна Америка например на Хаваите острови може да се намери друго, също скъпо кафета в световен мащаб, идващо от региона Kona. Там то се отглежда в идеални условия при действащия вулкан Мауна Лоа. От друга страна, Мексико е един от големите износители на кафе в света, въпреки че то расте предимно в малки ферми. Коста Рика произвежда кафе, което е обработено предимно чрез мокър процес. Местните ферми са съсредоточени върху качеството и са създали кафе с перфектна репутация.

В Южна Америка Колумбия, е един от най-плодородните износители на кафе. С огромното си производство (третото по големина в света) и високите стандарти. Бразилия е първата в света по производство на кафе.
Плантациите произвеждат както Арабика, така и Робуста. Именно там се отглежда и едно от първите ни Специално кафета и доста предпочитано от вас – Ферма „Примавера“. А нейният представител - Леонардо Таварес е наш личен приятел. Повече за него и нашето запознанство ще ви разкажем съвсем скоро.

Беше ли ви интересна информацията? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...