Кафе на месец Януари - Етиопия Йергашеф

Постнато отadmin08/01/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Нова година и нова порция от поредицата ни “Кафе на месеца”. Избрахме за януари да ви разкажем повече за Етиопия Йергашеф, част от нашите моно сортове кафе.
За мнозина то е екзотично и притежава палитра от вкусове, които доставят истинска наслада.

Етиопия ражда кафета със сложни  вкусови профили, които трудно се намират другаде. Известна със своето изобилие от планински вериги и плата, предлага перфектна среда за отглеждане на кафе. Интересен факт е, че  голяма част от кафе Арабика по света произхожда от етиопски сортове кафе.

С богата история на кафето, която започва преди повече от 500 години, различни легенди ни разказват за „раждането“ му, което свидетелства за факта, че кафето има неразривни връзки с етиопската култура. Само традиционната церемония за печеното кафе ни дава представа за дълбоката връзка между Етиопия и кафе Арабика.

Освен родина на кафето, Етиопия е и място, на което са открити едни от най-ранните следи от човешко присъствие. Диво кафе и до днес расте в региона Кафа, откъдето идва и името на самата напитка.  В някои източници на информация се споменава още за Йемен като родина на кафето, но официално то бива признато като такова и неговите функции са открити  именно в Етиопия.

За страната на произход се говори доста често от различни експерти и любители в областта, затова смятаме в статия да се фокусираме повече върху самия регион, от който произлиза нашето кафе, тема на този месец.

Йергашеф е дом на най-неуловимите и „сложни“ кафета, които Етиопия може да предложи. Това е основната причина, поради която тази малка зона се  представя толкова добре в глобалния пазар на кафе през годините. Районът е добре познат на купувачите на зелено и изпечено кафе, които търсят висококачествен продукт.


Йергашеф е разделен на шест под-района, а именно: Wenago, Kochere, Yirgacheffe, Gedeb, Bule, и Dilla Zuria.

Богатите на желязо почви допринасят за характерните за Иргачеф ярка киселинност и формални нотки.
Етиопското кафе „Йергашеф“ расте на 1750-2200 м. надморска височина. То се разделя на Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB). Поради голямата надморска височина кафеното дърво расте бавно и развива изключителен вкус.

Важен фактор  в процеса също са фермите, в които се отглежда реколтата и начина на преработка. Степента на печене може значително да промени някои акценти и е необходимо допълнително внимание.

Реколтата  обикновено се събира между октомври и декември месец. Най-разпространеният начин за преработка на този вид кафе е мокрият. Веднага след като зърната са събрани и все още влажни, кафеният плод бива процесиран мокро, за да се отстрани обвивката (депулпиран) и да остане само зърното. След това зърната се накисват във водни ферментационни резервоари за 24-72 часа, след което се изсушават. Мократа обработка води до по-висока киселинност и “чист” вкус.


Обикновените популярни кафета, процесирани мокро или не, се класифицират с грейд 3 до 9 и са съвкупност от всички под-региони в Йергашеф. Специалните кафета биват класифицирани с грейд Q1 и Q2.
Типично кафе Йергашеф съчетава в себе си леки флорални и цитрусови тонове и загатващ послевкус на шоколад, кокос и медена роса.

Средно по плътност тяло и висока киселинност. Нашите технолози препоръчват този вид кафе за приготвяне на филтрации, поради наподобяващия вкус на черен чай или в комбинация с мляко – лате, капучино и т.н., където изпъква шоколадовия послевкус.

Всяка една стъпка, преди кафето да бъде в нашата чаша и готово за консумиране, е важна. Трябва да се обръща внимание и на най-малките малките детайли, за да може насладата от това екзотично кафе да е пълна. Това важи и за другите кафета с пълна сила.

Нашето Етиопското кафе Йергашеф можете да поръчате : 250 гр. ТУК и 1 кг. ТУК
 
Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

Оставете коментар

Loading...