Кафе Gesha - Рядък и високо ценен сорт

Постнато отadmin23/03/20230 Коментар(и)Любопитно,

Кога е открито това specialty кафе?

Specialty кафето Gesha, известно още като Geisha, е рядък и високо ценен сорт Арабика, който произхожда от Етиопия. Името му идва от едно малкото селце Геша, намиращо се в югозападната  част на страната. Сортът е открит за първи път през 30-те години на миналия век, но едва през 60-те години зърната са пренесени в Панама за пръв път.

 

Какви уникалните характеристики притежава кафето?

Кафеените дървета Gesha са известни с дългите си и тънки листа, които са характерна черта на този сорт. Те също така са високи и вретеновидни, и изискват много грижи и внимание, за да се получат висококачествени зърна. Дърветата растат на голяма надморска височина, обикновено между 1500 и 2000 метра. В допълнение с това и хладният климат допринася за уникалния ароматен профил на напитката.


На какво е дължи деликатния и сложен ароматен профил?

Този сорт кафе е известен със своя деликатен и сложен вкусов профил, който се характеризира с флорални и чаени нотки. Често се описва като сладък и плодов аромат с нотки на жасмин, бергамот и цитрусови плодове. Вкусът е лек и нюансиран, с гладък и чист завършек и често се сравнява с фините чайове, а ценителите на напитката го предпочитат заради уникалното усещане, което оставя у тях.


Изкуството на събирането и обработката на реколтата

Един от факторите, които допринасят за високото качество на Gesha, е начинът на събиране на реколтата. Черешите на кафето се берат ръчно, което гарантира, че се избират само най-зрелите и висококачествени зърна. Това е трудоемък процес, който изисква квалифицирани работници, но в резултат на него се получават по-устойчиви и ароматни кафеени зърна. Друг важен фактор за производството на Гейша е начинът на обработка. Използва се т.нар. мокър процес, при който от зърната се премахват пулпата и слузта, преди да бъдат изсушени. Това спомага за запазване на уникалния ароматен профил на кафето и води до получаване на чиста и „ярка“ чаша.


Високото търсене и устойчивостта на кафето Gesha

Геша е високо ценена заради своята рядкост и качество и често се продава на по-висока цена. Добивът от едно дърво е нисък, което прави производството му трудно и скъпо. Голямото търсене също оказва своя роля, като довежда до рязко нарастване на популярността му и сега то се отглежда в няколко държави по света, включително Панама, Коста Рика, Колумбия, Етиопия и други. Освен с уникалния си ароматен профил, то е известно и със своята устойчивост. Кафеените дървета се отглеждат на сянка, което спомага за опазването на околната екосистема. Зърната се берат ръчно, осигурявайки възможности за заетост на местните общности. Голямото търсене на този сорт е довело и до увеличаване на инвестициите в отглеждането на кафе, спомагайки за подобряване на поминъка на фермерите.


Защо е устойчив и етичен избор

В заключение, Gesha е интересен сорт, който е предпочитан от ценителите на кафето заради уникалния си ароматен профил. Той се отглежда на голяма надморска височина и се събира ръчно, което допринася за високото му качество и рядкост. Въпреки цената си, Gesha е устойчив и етичен избор за любителите на напитката, които ценят качеството и опазването на околната среда. Определено това кафе би накарало сетивата ви да празнуват.

Оставете коментар

Loading...