Кафе арабика на месец октомври – кения аа

Постнато отadmin22/10/20181 Коментар(и)Кафе на месеца,

Екипът на Семейна пекарна “Martines Caffe” Ви представя старта на новата ни поредица - „Кафе на месеца“. Всеки месец ще имате възможността да опознавате различни кафета, култури и държави.

За начало избрахме да ви разкажем за кенийското кафе, което според нас е доста интересно като вкус и характеристики сред Арабиката , а и, оказва се, един от вашите фаворити.
 

История:

Отглеждането на този вид култура в страната започнало преди повече от век, доста по-късно от другите съседски страни. През 1893 година е документирано за пръв път внесено кафе на зърна Арабика от френски и шотландски мисионери от остров “Reunion”( Bourbon). Към момента, по данни от 2017г. , Кения се подрежда на шестнадесето място по износ на кафе в световен мащаб. Смята се, че около шест милиона местни жители са обвързани с това, от които 70% са предимно малки ферми, с брой на кафени дървета между 10 и 50. Фермерите събират плодовете на своите растения и ги занасят в специални обособени центрове където те биват премерени, сортирани, преработени и т.н.
 

Отглеждане и климатични особеностти:

Кенийското кафе има огромно разнообразие от аромати и нюанси в зависимост от региона на произход, Арабика сортовете и методите на преработка. Местните планински почви, богати на киселини, както и специфичния климат създават отлични условия за отглеждането на хубаво кафе  Арабика. Повечето от кафените дървета са разположени на височини, вариращи от 1400 метра до 2 200 метра над морското равнище.В повечето райони на Кения основната култура узрява от октомври до декември. Ранната реколта често започва през май-юли.


 

Класификациа на зърната:

Coffe KenyaAAКласовете на кафените зърна от сорта Арабика се групират на Кения Е ( “слонски зърна“ – доста големи и редки), Кения PB („пиабери“ сорта – т.е. само едно зърно расте в плода, вместо две), Кения АА (сепарирани, 17-18 скрийн), Кения АВ (комбинация от А- скрийн 16 и В – скрийн 15), Кения C ( под скрийн 15 , рядкосрещано и по-нисък клас), Кения ТТ ( отново редки, по-малки зърна, останали при сепарацията от АА и АВ), Кения Т ( най-малките зърна, предимно начупени) и Кения МH/МL ( най-ниския клас, предимно недоузрели или презрели). По-голямата част от specialty кафето, продавано от вносителите, е категорията AA тъй като се счита за най-високия клас, но също така масово се внасят и AB и T.

Основните отглеждани сортове зелено кафе Арабика в Кения са: SL28, SL34, Ruiru 11 и най-новият експериментален сорт – Batian. Почти цялото местна продукция се обработва по мокър начин, за да се осигури най-добро качество, освен MH/ML, за него се прилага натуралния метод.

 

Процес на обработка:

При по-високите класове кафе фермерите избират само червените узряли плодове – „черешки“. В местните центрове те се сортират преди обработка и се отстраняват неузрелите, презрели или болни плодове. След това се отстранява външната обвивка чрез специфични машини и процес на ферментация. Измиват се и се сушат на слънце върху специални маси, като редовно се обръщат до достигане на около 12% влажност. Когато се изсуши напълно, кафето се опакова и е готово да бъде изпратено до всички точки на света.

Кенийското кафе е едно от може би най-последователните, висококачествени и също така постоянно на разположение, подари факта, че страната е плодовит производител и износител. Освен интесно като вкус, то и е специфично за изпичане. Обикновено средно ипечено е оптималното, за да се извлекат естествените вкусове от този чудесен район.

Заслужава да се отбележи, че повечето от сортовете, които се отглеждат в Кения, се отличават с подчертана киселинност, пълно тяло, богат аромат и послевкус на цветя   или  плодове. Поради тази причина кенийското кафе се продава основно в смеси, чийто състав включва умерено киселинни сортове, които правят вкуса на напитката по-приятен и балансиран.

Истинското пътешествие започна! Ако инфомацията ви е допаднала и искате да го опитате можете да поръчате на следните линкове:Беше ли ви интересна статията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE) или в коментари по-долу.

Етикети:Кения AA

1 Коментар(и)

Теменужка Киркова:
16/11/2018, 01:19:28 PM
Отговор

ГВАТЕМАЛА

Оставете коментар

Loading...