Кое наричат колумбийска “златна” реколта?

Постнато отadmin12/01/20220 Коментар(и)

Едва е втората седмица от новата година, но ние от Family Coffee Roastery “Martines” сме подготвили свежи предложения за всички нетърпеливи любители на тази напитка, които едвам са дочакали края на празниците, за да могат отново да си поръчат от желаното кафе.

 

Кое наричат колумбийска “златна” реколта

 

Избрахме месец януари да стартира с едни от най-предпочитаните specialty coffees, част от които е и колумбийското “бижу” Голаабил. В предишната ни статия сме разгледали подробно информацията за произхода, обработката и историята му. Затова ако все още не сте я прочели, ви препоръчваме да го направите. Но определено има още любопитни детайли около тази държава, доказала се на пазара като лидер, за които не знаете или бегло сте чували. Кои са те? В редовете по-долу ще ги откриете, затова си вземете чаша топло кафе и приятно четене.

 

  • Богатствата на Колумбия.

Колумбия е страна, доказала се с годините като една от най-големите производители на кафе Арабика в света, благодарение на ферми с над един милион кафе дървета. Традиционната напитка привлича хиляди туристи в най-емблематичните региони за отглеждане на зърната - Триъгълникът на кафето (Eje Cafetero). Но защо на Колумбия се приписва толкова силна репутация?

Големият потенциал на кафе производителите и качеството на реколтата е комбинация от уникалните за страната условия  - температура между 8 и 24 градуса, изключително богати почви, планински релеф на Андите, тропическо местоположение – близо до Тихия Океан, силни валежи - но с точно количество слънчева светлина и сравнително мек климат през годината. Именно тези географски богатства създават перфектната страна за отглеждане на кафе. Хората често казват, че Колумбия е била благословена с невероятното си биоразнообразие, но всъщност климатът е основната причина за славата им.

Икономиката на Колумбия е пета по сила в Южна Америка, като кафето е легален отрасъл номер едно, който подпомага местното население. А зърната са стока с приоритет, тъй като привличат голям поток  преки чуждестранни инвестиции. Другата тайна за добра реколта на кафе производителите в Колумбия е, че берат само узрелите на дървото плодове. Берачите изследват дърветата на всеки 10 дни и преценяват кои са узрели до кървавочервен цвят. Когато процесът започне, един опитен берач може да събере на ръка до 90 килограма зрели череши (зърна) на ден или около 18 килограма кафе на зърна.

 

  • Кое наричат “златна” реколта?

Нашето specialty coffee Голаабил, което до края на този месец е с отстъпка от 22%, приспада към т.нар. “златна” реколта, тъй като расте на границата с Тихия океан в югозападната част на Колумбия. Всяко отглеждано кафе в тази част на страната се счита за “златна” реколта, защото местността там е високо плато, което гарантира атрактивни условия за отглеждане на реколтата, осигурени от надморската височина. Близостта до екватора и околните планини, които защитават кафето от влажността на Тихия океан и ветровете от Юг, както и богатата вулканична почва, водят до много стабилна климатична година, следователно и реколти. Точно затова

много хора казват, че именно Колумбия произвежда един от най-вкусните сортове кафе Арабика и са силно предпочитани, дори и от нашите клиенти.

 

Ако все още се колебаете дали да разнообразите новата си година с някое интересно specialty coffee, посетете онлайн магазина ни и се възползвайте от месечните предложения, част от които е Голаабил. Определено ще внесат в дома ви страхотен аромат, топлина и усещане за екзотика.

Оставете коментар

Loading...