Кои са разликите между specialty и комерсиалното кафе?

Постнато отadmin15/07/20220 Коментар(и)

Като едни отдадени кафе любители и ентусиасти, може би сте стигнали до тук, търсейки разликата между specialty coffee и комерсиалните кафета. Е, стремежът и любопитството да съберете повече информация, ви се “отблагодарява” сега, тъй като в настоящата ни блог статия ще откриете нужната информация, след която по-вероятно ще сложите край на търсенето.

 

Кои са разликите между specialty и комерсиалното кафе?

 

В предишна наша статия ви запознахме подробно с това какво представлява всъщност specialty coffee и кое го прави толкова специално. Но в следващите редове ще ви представим разликите при вкусовите характеристики, изпичането и опаковането между специалното и комерсиалното кафе. Защо ли? За да знаете по какъв начин се оправдава по-високата цена на специалното кафе за разлика от комерсиалните, които се предлагат в търговските мрежи.

 

Методът на опаковане

При specialty coffee всеки един детайл изисква специално внимание -  от засаждането на реколтата, през начина на обработка и транспортиране, та чак до приготвянето на напитката. И ако сте се чудили коя е най-добрата опаковка (плик) за специално кафе и дали оказа влияние на кафеените зърна, определено всяка подробност е важна и не трябва да се пренебрегва.

По стандарт specialty coffee трябва да се пакетира в специални пликове с клапа, позволяваща въздухът да излиза без да се нарушава структурата и качеството на зърната, или в херметически затворени контейнерчета. Спазвайки това изискване, определено ще се запазят всички нотки, аромати и вкусове.

От друга страна, за комерсиалните кафета също има стандарти, по които трябва да се пакетират, но не са чак толкова строги. Нужно е само опаковката да е благоприятна за масово производство.

 

Метод на печене

Втората по-голяма разлика между specialty coffee и комерсиалното е методът на изпичане. Например, ние от Family Coffee Roastery сме избрали начин на работа, който позволява кафеените зърна да са винаги прясно изпечени. Като специалните кафета ги печем по избор и предпочитания на клиента, докато за блендовете ни        (които приспадат към комерсиалните) сме избрали най-подходящата според нас степен. Разбира се, всеки бранд е индивидуален и на въпроса “Как се пекат specialty coffee зърната” няма единодушно мнение. Всичко зависи от уменията и предпочитанията на пекара.

 

Вкусови предпочитания

Има значителна разликата между вкусовите характеристики, които предлагат specialty coffee и тези за масова консумация. Въпреки че комерсиалните кафета са доста по-евтини и лесно достъпни. Ние като бранд, специализирал се в specialty индустрията, ви препоръчваме да се фокусирате върху по-висок клас кафета, защото освен че това ще ви гарантира истинска наслада и удоволствие от напитката, но и ще подпомогнете развитието на фермерите по света, които влагат старание, любов и грижа за всяко кафеено зърно.

 

Като обобщения на тази статия, се надяваме да сме ви обяснили ясно част от основните разлики между специалното и комерсиалното кафе. Разбира се има още много по темата, точно затова обмисляме да я продължим в следващата статия.

Вие какво кафе предпочитате да консумирате? Хареса ли ви статията? Искате ли да направим и част 2? Ще очакваме отговорите ви по-долу в коментари.

Оставете коментар

Loading...