Кои са различните процеси на обработка на суровото кафе и техните особености? Част 1

Постнато отadmin05/03/20200 Коментар(и)Кафе на месеца,

В тази статия ще обърнем внимание на методите за обработка на кафета. Важно е да знаете особеностите и разликите при всеки един, за да може най-правилно да избирате вашето кафе. Основните са натурален, мит и полу-мит процес, но ще разгледаме и други интересни, които се използват в практиката. Поради естеството на материята ще разделим статията в две части. Като в първата ще обясним основните три процеса.

 

1.Мокър процес
Кафетата, които се обработват чрез мокър процес, отразяват както науката за отглеждането на перфектното кафе, така и факта, че фермерите са неразделна част от сформирането на вкуса му. Това означава, че процесът е в състояние да подчертае истинския характер на зърното, както никой друг процес - и това е причината да се мият толкова много специални кафетата.
Основният метод започва с премахването на външната обвивка на плодът (черешката), като същевременно се оставя неговата пулпа (наричана още „муклиаж“), прилепнала към зърната.Това е частта, която придава сладостта във вкуса на кафето. След това то се накисва във вода и периодично се разбъркват, за да се насърчи отстраняването на пулпата, т.е. започва процес на ферментация, при която зърната седят във вода между няколко часа до няколко дни, в зависимост от климата, използваното оборудване и предпочитанията на производителя. Този момент е определящ за вкуса и главно сладостта на кафените зърна.

Следващата стъпка е старателното изплакване и след това се сушат на открито, в повдигнати легла или в механична сушилня. Климатът и оборудването диктуват колко дни предприема тази последна стъпка. Важно е да се обърне внимание, че при мократа обработка кафените зърна се сушат без да има по тях остатъци от плода на „черешата“.
 

2.Натурален процес

Натуралният процес, известен още като сух процес, е най-старият подход, който произлиза от Етиопия и други места без надежден достъп до вода. Техниката има смисъл там, където температурите са високи, влажността – ниска, а слънцето - силно. С течение на времето се счита за метод с по-ниско качество, който може да доведе до непоследователни аромати.
Въпреки това, има много хора, които вярват, че този процес всъщност има потенциала да създаде най-ароматните кафета. Самият процес преминава по следния начин: след като се отберат плодовете от кафееното дръвче, те биват разстлани на равна повърхност под открито небе. Остават се да преседят около 2-6 седмици на слънце и само се обръщат през определен период от време, за да са равномерно изсушени, докато плодът достигне определено ниво на влажност и след това се премахва обвивката като остават само кафеените зърна. Тук обръщаме внимание, че в процеса на сушене се запазва целия плод на „черешката“.


 

3.Полу-мит процес 
Полуизмитият процес е средното положение между мит и натурален. При него през процеса на сушене се запазва част от плода на „черешката“, т.е. премахва се обвивката, но пулпата остава върху зърното докато се суши. Чак през последния етап на обработката, бива премахната и зърната се сортират. Както при другите два метода, така и тук има различни вариации. Най-разпространени са “pulped-natural” (пулпед-натурал) и “honey” (хъни/меден). Пулпед-натурал е процес, който произлиза от Бразилия преди около 20 години.Изисква се наблюдение и майсторство, защото пулпата играе решаваща роля при създаването на вкусовия профил на кафето. Този метод на обработка е „златната среда“ между измитите и натуралните кафета, защото притежава тялото и сладостта, характерни за натуралните кафета и киселинността -на измитите.

Меденият процес е друг иновативен метод за обработка на кафените зърна, който доста нашумява в последните години, особено в Коста Рика. При него отново се запазва част от пулпата, както при полу-измития, но се различава по начина на сушене на кафените зърна. Използва се „подслон“ или сянка, вместо директна слънчева светлина, което удължава процеса на сушене и повишава сладостта му. Известни са и различни под категории на процеса като: жълт-, червен- или черен-меден. Разликата при тях е в нивото на сладост. Нашето специално кафе Бразилия ферма Примавера е именно обработена чрез метода „хъни“.
 
С това ще приключим темата за процесите в нейната първа част, а във втората – ще разгледаме други интересни процеси на обработка на суровото кафе. Беше ли ви интересна тази статия? Ако имате въпроси или искате да ви разкажем за някои процес по-подробно, споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

 

 

 

Оставете коментар

Loading...