Колумбия супремо - кафе на месец Май

Постнато отadmin01/05/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Дълго време носеща имиджа на страна с висока престъпност и засилен наркотрафик, днес латиноамериканската държава се превръща във все по-безопасна и атрактивна дестинация. Представяме ви кафе на месец Май-Колумбия Супремо. Нейното разнообразието е наистина невероятно – погледът се рее над гъсти тропически джунгли, обширни кафеени плантации и екзотични карибски плажове. 

 

Известно е, че Колумбия е вторият по големина производител на кафе Aрабика в света. Първите дръвчета са донесени в страната през 1723 г. от мисионери йезуити, но по-мащабна популярност придобива едва в края на 19век. Днес кафето е от изключителна важност за икономиката на страната и отглеждането му се е превърнало не само в основна култура, но и в част от националната идентичност. Доказателство за това е фактът, че всяка кола, която влиза в страната, се пръска със специални препарати, за да се предотврати разпространението на болести, които биха могли да увредят ценните дръвчета.

През 1959 година колумбийската кафе индустрия дава начало на контрола по качество и произход. Затова кафето се превръща в еталон за качество и печели много симпатии.

Кафето расте на 1200-2000 метра надморска височина и се отглежда на стръмни склонове, заобиколени от дървета и бананови растения, които осигуряват необходима сянка и предотвратяват изгаряне от горещото слънце.

Честите валежи причиняват почти непрекъснат цъфтеж, което води до два сезона за събиране на кафе. Най-многобройните валежи определят основния период на прибиране на реколтата, който е от Октомври до Септември. А периодът на най-малко валежи определя втория сезон.


Всички зърна се събират на ръка, защото машините не могат да достигнат до плантациите, поради стръмните и тесни склонове, на които расте културата.

Обработва се по мокър начин и след това се суши от 12 до 24 часа на естествена слънчева светлина.

Важно е да се отбележи фактът, че Колумбия има Националната федерация на производителите на кафе (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia/FNC). Основана е през 1927 г. и насърчава производството и износа на колумбийско кафе. В момента той представлява повече от 500 000 производители, доста от които са малки семейни стопанства.
 

Тя въвежда класификациите на кафето, които са “Супремо” и “Екселсо”. От значение е големината на зърното, според което се разпределят. Често реколтата от едно дърво е различна и се разпределя в двете класификации.

“Супремо” е с големина на зърната  между скрийн 17-18  и е най-високата възможна степен за окачествяване на  колумбийско кафе.

Нашето кафе “Супремо” е с С мек аромат, сладък вкус, средно тяло, но с лека киселинност. Притежава плодови, шоколадови и карамелени нотки.

 А знаете ли че…?  През 1960 година федерацията създава свой собствен персонаж – Хуан Валдес, чиято цел е да повиши осведомеността у международните потребители относно качеството на колумбийското кафе. Той и неговото магаре се превръщат в запазена марка на Колумбия и  местната кафе-индустрия.

Нашето колумбийско кафе “Супремо” можете да поръчате : тук (печено) и тук (сурово)

Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...