Конго Киву - кафе на месец Юни

Постнато отadmin03/06/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Юни е! А “Мартинес” ви представя рубриката “кафе на месеца” и Конго Киву. Страна с богата история и болезнено минало. Производството на кафе е само част от потенциала на страната и е доказало своята устойчивост въпреки двете конгоански войни и геноцида.

 

Демократична република Конго е 3-та по територия държава на континента и 12-та в света. Има население от над 75 милиона човека, което и отрежда 19-то място в света по населеност и 4-то в Африка, като я прави най-многолюдната франкофонска страна.

Кафето е въведено през 40-те години на миналия век по време на колониалния период, когато белгийците осъзнали, че местните видове дървета Бърбън (Bourbon) имат способността да произвеждат отлично кафе и насърчават конгоанците да създадат микро плантации.
Местните производители на кафе, обаче, имали нужда от наставничество и обучение, за да увеличат добивите и да подобрят качеството на своите продукти. Международните спонсори, частният сектор и конгоанските власти трябвало да работят заедно, за да гарантират, че кафето отговаря на строгите стандарти, определени от купувачите на специални продукти. Организирането на добре управлявани земеделски кооперации е от основно значение за крайния успех.

От друга страна, тропическият климат, плодородната почва и изобилието от дъжд осигуряват идеални условия за отглеждане на кафе.
Арабиката расте предимно в планините на Източната част на Конго, например в Киву и Итури на около 1500 метра надморска височина и представлява една пета от общото производство на кафе. Робустата се произвежда най-вече в Североизточната част, например в Изиро и в ниските земи Убанги, Уле, Киву, Касаи и Централно Конго.. Страната се смята за една от новите скъпоценности в света на кафето.

Един от най-известните региони за производство на кафе в Конго е Киву- част от Великите езера на Африка, разположено между Демократична република Конго на запад и Руанда на изток. То е масивно, сладководно и осигурява естествена екосистема, подходяща за отглеждането на дървета за кафе на Бърбън (Bourbon). Реколтата се бере ръчно. Обвивката на плода  се отстраняват от зърната веднага след брането. След това кафето се измива. А станциите, в които се  извършва процесът, са изградени на хълмисти склонове, като естествено използват гравитацията, за да позволят на водата да напълни резервоарите за накисване.  Кафето се суши на пряка слънчева светлина. Накрая се сортира на ръка, за да се отстранят дефектите най-качествено.

Конго Киву съчетава в себе си сочно-сладки и плодови вкусове, силно изразени нотки на боровинки и  усещане за приятна закръгленост в устата. Притежава добро тяло със средна киселинност.
 

Нашето кафе “Конго Киву” можете да поръчате : тук (печено) и тук (сурово)


Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

Оставете коментар

Loading...