Късо или дълго кафе - коя напитка е по-силна?

Постнато отadmin19/02/20210 Коментар(и)Любопитно,

Българите обичат да започват деня си с чаша силно и ароматно кафе. Ето защо те си приготвят или поръчват късо кафе, вярвайки, че по-малкото количество гарантира повече кофеин и съответно по-силен ободряващ ефект.
Във всекидневната ни практика се сблъскваме с въпроси, свързани с дължината на напитката и забелязваме, че все повече хора са със погрешно схващане, точно затова решихме, че е време да сложим край на този мит, предоставяйки ви настоящата статия.Късо или дълго кафе? Вечният въпрос.


Истината обаче е някъде по средата, тъй като това не е точна наука, при която 1+1=2. При кафето нещата стоят по по-различен начин. Има много фактори, които въздействат на кофеина и напитката. От плантацията, в която расте реколтата, обработката на кафето, та до начина на приготвяне - било то на еспресо машина или чрез методa na филтрация. Също така съществена роля за кофеинът играе степента на изпичане, както размерът на смилане и времето за контакт на вода - кафе.

Реално в късото кафе - еспресо има по-малко кофеин, отколкото в дългото, поради времето за контакт с водата. Но много хора се заблуждават, защото се водят от вкуса, който е по-концентриран при еспресото, защото количеството кафе е правопропорционално на количеството вода. От друга страна, за приготвяне на дълго кафе се използва по-голямо количество вода, следователно напитката е по-разредена и се усеща по-слабо. А съдържанието на кофеин е точно обратното.

Това се дължи на факта, че кофеинът е водоразтворим и колкото повече вода минава през цедката/ кошничката, толкова повече кофеин се извлича и толкова по-силно става кафето. Разбира се, по-късото кафе има доста по-наситен вкус и аромат, затова се създава и заблудата, която споменахме в началото, но в действителност дългото кафе е в пъти по-наситено с кофеин. Именно по тази причина италианците, които обожават кафето и знаят как да го боготворят, приготвят и да му се наслаждават, пият много късо кафе - ристрето. Това им позволява да пият до 10 кафета дневно, без да товарят тялото си с излишен кофеин.

Ориентировъчно е прието късото кафе да е около 7- 10 гр. и 30 мл. напитка като времетраенето за приготвяне му е между 24 и 30 секунди, а на дългото обикновено около 60мл. като грамажът е на смляното кафе се запазва, но времето за екстракцията е около 60 секунди. Разбира се, тези стойности са приблизителни, тъй като в различните държави са различни, както и решението на баристата, който приготвя напитката, е индивидуално.Надяваме се да сме ви били полезни с тази статия и да сме ви помогнали да намерите отговор на вечния въпрос: “Кое кафе е по-силно?”. И не забравяйте, че е хубаво да черпите информация от достоверни източници и хора в дадената сфера, а не да се доверявате на разпространението на неверни слухове.

Оставете коментар

Loading...