Ръководство за различните нива на изпичане

Постнато отadmin07/02/20210 Коментар(и)Любопитно,

Всяка секунда е от значение!

Както сме ви споменавали и в предишни наши статии, всеки един етап, свързан с кафето, е от изключителната важност, за да може крайният резултат - напитката, да ви носи удоволствие. Поради тази причина избрахме настоящата тема да е свързана с различните нива на изпичане. Но преди да минем към съществената част, е важно да отбележим, че мнозина мислят, че това е лесна работа, но ще ви разочароваме като ви кажем, че не е. Печенето на кафе е умение, изкуство и наука, придружени с години практика и опити за овладяване. Изисква се старание и внимателен подход към всяко едно кафе.Преди кафето да бъде готово за консумиране и да изглежда така, както сте свикнали да го виждате, всъщност цветът на суровите зърна е зелен и под тази форма може да се съхраняват за по-дълъг период от време без да губят качеството и вкуса си. Зеленото кафе е много твърдо, почти невъзможно за смилане, а миризмата е особена - наподобяваща трева.

Когато суровината е налична, следва процесът изпичане. Той е толкова труден и същевременно важен, защото именно тогава структурата и видът на зърната се променят. По време на изпичането всяка секунда е от значение, тъй като миг невнимание може да превърне перфектното кафе в прегоряло и негодно за консумация.

Що се отнася до различните степени, съществуват четири основни цветови нива на изпичане на кафето – светло, средно, средно тъмно и тъмно. Въпреки това, термините, използвани в кафе индустрията, са доста по-разнообразни, като например светлите нива са “Light”, “Half City”, “Cinnamon”, “New England”; средно-изпечените нива са: “City”, “American”, “Breakfast”; нивата определящи средно-тъмно са: “Full City”, “Full City+”, “Vienna”, “Northern Italian”;  и тъмно изпечените нива са: “Bold”, “Dark”, “Italian”, “French”.

Светло изпечено

При тази степен кафеените зърна са светло кафяви на цвят, с леко тяло и изразена киселинност. Вкусовите характеристики на самото кафе се запазват до голяма степен. Когато температура в пекарната достигне около +/- 180°C, кафеените зърна започват да пукат и да разширяват своя обем. Този процес е известен като “първо пукане”. Тази степен се използва при професионална дегустация, защото позволява най-добре да се открият вкусовите качества на кафето от отделните сортове и произходи.

Средно изпечено

При тази степен кафеените зърна са средно кафяви на цвят, с повече тяло. Вкусът, ароматът и киселинността са по-балансирани. Също така при това ниво на изпичане кафеените зърна се пекат до периода между края на първото пукане и преди началото на второто пукане.

Средно-тъмно изпечено

Средно-тъмно изпечените кафета имат по-богат и тъмен цвят, като не дълго след изпичането, на повърхността на зърната започват да се забеляза леко омазняване. Тялото е доста по-плътно, в сравнение със светло или средно изпечените кафета.

Също така при това ниво на изпичане, кафеените зърна се пекат до началото или средата на второто пукане. Вкусът на кафето може да бъде леко пикантен с нотки на карамел.

Тъмно изпечено

При тази степен зърната са тъмно кафяви на цвят (като тъмен шоколад), а понякога почти черни. Имат тънък маслен слой на повърхността, който обикновено се усеща в чашата, когато кафето се приготви. Това се счита за не много добър знак и е хубаво да бъде избягван.

Като цяло вкусът е горчив и опушен. Научно е доказано чрез редица изследвания, че консумацията на подобни кафета в дългосрочен план би могло да повлияе неблагорпиятно на нашия организъм.След като вече обърнахме внимание на различните степени на изпичане, е важно да подчертаем факта, че след като кафето вече е изпечено, вкусовите есенции започват да се развиват и бавно да се разграждат. Въпреки голямото разнообразие от опаковки (пликове), които се използват, не трябва да се пренебрегва датата на изпичане, тъй като те няма как да забавят стареенето на кафето. Затова бихме ви посъветвали освен да обръщате внимание на степента, но и да се стараете вашето кафе винаги да е прясно изпечено. Надяваме се да сме били полезни за следващата ви поръчка.

Оставете коментар

Loading...