Мексико - страна на красиви пейзажи и неповторимо безкофеиново кафе

Постнато отadmin29/03/20220 Коментар(и)

По света има много държави, производители на specialty coffee, както и на едни от най-добрите безкофеинови кафета,  благодарение на които можем да се наслаждаваме на любимата напитка, където и да се намираме. Но за тях кафето не е просто продукт за търговия, а е дълбоко вкоренено от векове в местната култура, поминък за множество фермери, които старателно се грижат за него и го отглеждат с любов, и най-важното - средство, което им помага да изхранват семействата си.

 

Мексико - страна на красиви пейзажи и неповторимо безкофеиново кафе

 

В предишната ни статия ви запознахме отблизо с безкофеиновото кафе на зърна в specialty индустрията и по-конкретно хубаво безкофеиново кафе Мексико Swiss Water Decaf. Но всъщност знаете ли още колко любопитни неща крие тази страна на красиви пейзажи, вкусна храна и златни плажове? Ако искате да разберете повече за кафе културата на Мексико и с какво се отличава от другите световни производители, прочетете следващите редове.

 

География

Мексико се намира в южната част на континента Северна Америка и е най-северната и трета по големина държава в Латинска Америка. С площ от 1 972 550 км², включваща острови в Тихия океан, Мексиканския залив, Карибско море и Калифорнийския залив. Поради географското си местоположение и разнообразния си релеф, тази страна има различни екосистеми, вариращи от най-високите планини, където растат кафеените дървета, до дълбоките морета, преминаващи през пустини и коралови рифове, облачни гори и крайбрежни лагуни. Мексико е четвъртата страна от така нареченото мега разнообразие, в чиито национални земи и води обитават повече от 70% от биоразнообразието на планетата. Определено комбинацията между планините и богатите хранителни вещества на вулканичните почви допринасят за създаването на идеална естествена среда за отглеждане на висококачествено specialty coffee.

 

Климат

Тази държава се простира от двете страни на Северната тропична окръжност, но планинският релеф отслабва горещината и създава великолепно разнообразие на природата. В Мексико могат да се срещнат почти всички климатични пояси, съществуващи на земното кълбо, без екваториалния. Температурите са високи през цялата година, като разликата между средната зимна и средната лятна стойност е едва около 5 °C.

 

Производство на кафе

Мексико е на тринадесето място в класациите на световните производители, разполагайки с 12 области за кафе, всяка със свой собствен и диференциран профил на чашата като 98% от производството е от вида Арабика и само 2% Робуста.

Интересен факт е, че местното правителството разрешава само кафе Робуста да се ползва за задоволяване на вътрешната консумация в страната, главно чрез разтворими кафета и капсули. Традиционно по-бедните икономики, дори да произвеждат вкусна Арабика, както е в случая на Мексико, са задължени от правителството да я изнасят за търговия като остава в държавата само по-нискокачествените сортове.

 

Местен проблем с ръждата по кафеените листа

Едно от най-големите предизвикателства, изправено пред производителите на кафе в Мексико, е ръждата по кафеените листа, известна още като „la roya“. Тя представлява заболяване, причинено от гъбички, които избелват листата. Това означава, че те не могат да фотосинтезират ефективно, забавяйки растежа си. Болестта присъства в региона от десетилетия, но едва през последните години достигна толкова увреждащи нива, засягайки още повече мексикански райони. Въпреки че местните фермери се опитват да се борят с проблема, като например засаждат  по-устойчиви сортове, са необходими много години, за да пораснат новите дървета – през това време обаче фермерите не могат да изкарват прехраната, от която силно се нуждаят.

 

Бъдещето на кафе индустрията в Мексико

През последните години се забелязва ръст в местното производство на specialty coffee, но все още Мексико има дълъг път, който трябва да извърви, преди специалното кафе да стане масово. Въпреки богатата си кафе история, преплетена с политически, икономически, социални и екологични промени, вярваме, че някой ден Мексико ще застане рамо до рамо с държавите, произвеждащи специални кафета, ненадминати по качество и вкус. А, до тогава е добре да се наслаждаваме на продуктите, които ни предлага и също не са за подценяване.

 

Опитвали ли сте specialty coffee от Мексико? Не забравяйте да посетите онлайн магазина ни и да се докоснете до мексиканската култура само на един клик разстояние. Също така, ако тази статия ви се е сторила интересна и полезна, не забравяйте да споделите вашето мнение в коментар по-долу.

Оставете коментар

Loading...