Митове за кафето, на които трябва да спрем да вярваме

Постнато отadmin07/08/20200 Коментар(и)Любопитно,

Пием кафе повече от 400 години, така че не е твърде изненадващо, че сме изградили идеология и набор от вярвания около ритуала на сутрешната ни чаша. Но, както при повечето неща в живота, не трябва да вярваме на всичко, което чуваме или четем.  Много от най-разпространените митове за кафе всъщност са напълно погрешни или недоказани. Точно поради тази причина трябва да спрем да им вярваме, а просто да се наслаждаваме на напитката.Мит 1: Кафето може да ни помогне да отслабнем
Кафето има способността да намалява апетита за кратки периоди от време . И също така е известно, че леко повишава метаболизма. Тези фактори обаче не могат да направят чудеса с нашето излишно тегло. Също така кофеинът може да намали желанието ни за храна за кратко, но няма достатъчно доказателства, че дългосрочната консумация на кафе помага за отслабването.

Мит 2: Кафето ни дехидратира
Митът за дехидратирането при консумирането на кафе вероятно е свързан с неговите диуретични свойства, но всъщност не ни лишава от вода, тъй като нейното количеството компенсира дехидратиращите свойства на кофеина. Ето защо не трябва да се притесняваме, когато го пием.

Мит 3: Бременните жени не бива да пият кафе
Кофеинът няма да навреди на зародиша, въпреки че се препоръчва жените да ограничат приема на кофеин до не повече от 200 мл - тоест една чаша кафе. Кофеинът може да премине през плацентата и да достигне до бебето, но няма конкретни изследвания, доказващи, че той е вреден.

Мит 4: Чаша кафе ще ни помогне да изтрезнеем
Кофеинът може да направи пияния човек по-буден, но изследване на Американската психологическа асоциация стига до извода, че кафето не преодолява негативния когнитивен ефект от алкохола. Всъщност то дори е вредно за нас в такова състояние, твърдят учените: “Хората, които консумират и алкохол, и кофеин, може да се чувстват будни и достатъчно компетентни, за да действат в потенциално причиняващи вреда ситуации от рода на шофиране в пияно състояние.”

Мит 5: Кафето причинява рак и сърдечни заболявания
Пиенето на здравословно количество кафе всеки ден (около 3-4 чаши) няма да ни навреди . Всъщност дори може да ни подейства добре на организма. Известно е, че умерената консумация може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Каква вълшебна напитка, нали?
Кафето може да накара сърдечната ни честота да се повиши малко (временно), но само ако имаме високо кръвно налягане или  пием твърде голямо количество от него. А, когато става въпрос за рак , има много потенциални задействащи фактори, които могат да го причинят, но кафето не е един от тях. Напротив, антиоксидантите в тази напитка реално могат да намалят риска от рак.
Всъщност има предостатъчно научни изследвания от уважавани институции като Харвард, показващи, че кафето е полезно за здравето.

Мит 6: Кафето е изключително пристрастяващо
Кафето е стимулант, който влияе на нервната ни система и ни прави по-бдителни. Обикновено ако спрем да го консумираме, желанието за пиене на кафе изчезва в рамките на първите няколко дни. Което означава, че трудно можем да наречем кафето изключително пристрастяващо вещество. Така че, нека не се плашим. Вместо това трябва да се наслаждаваме на горещата чаша!

Мит 7: Следобедната чаша кафе ще ни предизвика безсъние
Кофеинът е стимулант. Въпреки това, кофеинът, който консумираме след обяд, се преработва през черния дроб със светкавична скорост и почти цялото му количество (приблизително 75%) се изхвърля от тялото ни в рамките на 4 до 7 часа . Така че, ако пием кафе в 15 часа, то напълно изчезва преди лягане.

 

Оставете коментар

Loading...