Мътност: как да я намалим и да получим по-вкусно кафе?

Постнато отadmin25/03/20210 Коментар(и)Любопитно,

Както многократно сме обсъждали факторите, които влияят на вкуса на нашето кафе, са много. Реколта, обработка, печене и др. В този ред на мисли, Наско Панов, кафе любител и изследовател, реши да проведе научен експеримент. С цел да се определи как мътността на напитката влияе върху вкуса й.
 


Какво представлява мътността?

Най-общо бихме определили, че всъщност мътността на кафето се отнася към цвета и прозрачността на екстракцията на напитката или количеството частици, извлечени в процеса на приготвяне й.

Замисляли ли сте се защо понякога кафето ви изглежда по-тъмно или по-светло, след като го приготвите и дали това оказва ефект върху вкуса на вашата напитка?

Защо мътността влияе върху вкуса на кафето?

Както вече споменахме, вкусът на кафето може да бъде повлиян от много фактори, но в тази статия фокусът е върху конкретна променлива, а именно мътността. Но защо това влияе на вкуса?

Когато приготвяте кафето си, водата извлича различни частици от неговия състав. Тези съединения правят самата напитка вкусна и ароматна. Но не винаги е така. Понякога може да получите някои неприятни вкусове или т.нар. дефекти, като астрингентно усещане (усещане за сухота в устата) и тръпчивост, получени от по-фините частици кафе, незабележими за човешкото око, които са били извлечени.

И така, как може да избегнете това? Опитахме се да стигнем до някакви заключения въз основа на проведените тестове.

Експеримент и резултат: Метод AeroPress

Въз основа на някои технически съображения, Наско реши да проведе тестовете с   AeroPress - инвертиран метод за извличане.

- Метод с 2 филтъра: той извърши първия тест по стандартна процедура за приготвяне чрез AeroPress. Но когато направи втория път, добави още един филтър при екстракцията, откривайки, че мътността е намаляла. Това се дължи на допълнителното филтриране от втория филтър, с което се задържат и по-фини кафеени съединения.

- Време за екстракция: Той проведе друг експеримент, който целеше да сравни времето за екстракция. Първоначално започна да пресира кафето, веднага след като завъртя AeroPress. При втория опит, първо изчака частиците кафе да се утаят на дъното, преди да започне извличането. В заключение не се открива разлика между двата метода. Изчакването на частици кафе да се утаят на дъното не влияе на мътността на напитката.

- Изстискване на остатъка: изстискването на остатъчната част от кафе и въздух от екстракцията чрез AeroPress, като цяло, не увеличава мътността. Когато обаче експериментът се повтори 3 или 5 пъти, мътността се увеличава. Това е резултат от разхлабване на капачката/баскета на AeroPress.

- Бързо и силно пресиране: натискането по-бързо и по-силно увеличава мътността в кафето, тъй като налягането кара фините съединения да преминават между капачката на AeroPress, корпуса на AeroPress и филтъра.

Изводът: как се намалява мътността и се получава по-добро кафе

Направени бяха още няколко теста, за да се провери ефекта от мътността на кафето, с цел да се изследва как може да се подобри вкуса на кафето, когато го приготвяте. Можете да прочетете цялата статия тук.

Изводите бяха доста интересни. Установени са два фактора, които влияят върху мътността. Единият от тях е до колко е стегната капачката/ баскета на филтъра, а другият е налягането, използвано за приготвяне на кафето. Наско Панов стигна до заключението, че колкото по-стегната е капачката на филтъра и колкото по-ниско е понижаването на налягането, толкова по-малка е мътността.

Ако сте любител на AeroPress или мислите да си купите една, вземете предвид тези фактори. Тогава можете да се насладите на прясно изпеченото си кафе, както никога досега. Можете да прочете повече в нашия наръчник за използване на Aero Press.

Специални благодарности на Наско Панов за този принос към света на кафето и проучването за по-добра екстракция. Ако искате да научите повече за работата му, можете да посетите сайта: https://www.npcoffeescience.com/

 

Оставете коментар

Loading...