Наръчник за избор на кафе – single origin или бленд?

Постнато отadmin08/01/20210 Коментар(и)Любопитно,

Попадали ли сте в ситуация, в която сте се чудили какво кафе да си купите - дали да е някакъв бленд, или пък кафе с един произход? Но за да направите правилен избор за себе си, първо трябва да знаете всъщност какви са особеностите им. В редовете по-долу сме събрали важни подробности, които целят да ви помогнат и да ви служат като наръчник при следващо купуване на кафе - било то за вкъщи или офиса. Изборът го оставаме на вас.


Кафе с един произход – Single Origin

Както подсказва и наименованието, кафето от един произход (single origin) би могло да бъде от една държава, един регион, един производител и ферма. Обикновено то може да се проследено до мястото, където расте реколтата, което всъщност е много важен факт. Често зад кафето, което ние консумираме, стои много труд и традиции предавани поколения наред.

Кафени смеси

Кафените смеси или “блендове”, както също биват наричани, са създадени, за да може да се комбинират различни кафени зърна от два или повече вида като произходите в повечето случаи са различни.Това понякога се прави, за да се създаде специфичен и балансиран вид вкус или да се спестят разходи.

Какви са основните разлики?

1. Различни вкусове

Както вече споменахме, кафето с един произход има уникален, несравним вкус, защото идва от едно конкретно място и производител. Смесите пък съчетават разнообразни зърна кафе, за да създадат добре балансиран вкусов профил. Широко известно е, че single origin кафето има тенденция да има по-екзотичен и смел вкус в сравнение с блендовете.
2. Чистота и качество

Кафените зърна, които се комбинират заедно в една смес, обикновено губят своя индивидуален вкусов профил и следователно вкусът не е толкова чист. Кафето с един произход е с изключителна вкусова чисто, тъй като идва от едно място и не се комбинира с друг вид. Относно качество е трудно да определим кое от двете е с по-високо, тъй като зависи много от различни фактови, но в повечете случаи се смята, чее кафето single origin е по-качественото.


3. Местоположение на източника

Както вече споменахме по-горе, кафето с един произход се придобива от един производител или регион в дадена държава, докато кафените смеси идват от различни места и държави, които се комбинират заедно.

4. Сезонна наличност

Сезоните имат голямо значение и оказва влияние върху вкусовия профил на кафето. Блендовете обикновено могат да се придобиват целогодишно, докато single origin кафетата могат да бъдат намерени сезонно според това къде се отглеждат и метеорологичните условия на дадената страна.

5. Цена

Не е изненада, че кафетата с един произход са малко по-скъпи, отколкото смесите, поради начина, по който се произвежда и и колко внимателно се обработва. Също така single origin кафето има по-специфичен вкусов профил, който е силно желан от много хора по света. Следователно, благодарение на това, че се доставя от едно място, уникалния вкус и начина, по който се обработва, много хората са готови да платят повече пари за него.

В нашата Семейна пекарна “Martines caffe” можете да намерите голямо разнообразие на кафета single origin от Етиопия, Перу, Бразилия, Руанда  и други, разбира се ако предпочитате кафето, което консумирате да е 100% Арабика. В случай, че сте любители на балансираните вкусове и комбинацията на Арабика и Робуста, можете да разгледате нашите блендове - Росо, Крема и Доро.

Оставете коментар

Loading...