Омни печене: какво е това?

Постнато отadmin16/11/20210 Коментар(и)Любопитно,

Печенето на кафе е изкуство, което изисква време, опит и образование, за да можете да го овладеете и да го прилагате правилно. Това е предимно ръчен процес, който носи в себе си много история и в същото време има много общо с физичните и химичните реакции в зелените кафеени зърна.

 

Оmni roasting

 

През годините много професионалисти са работили върху подобряването или модифицирането на този процес до степен, че индустрията  вече говори за профили за печене. Но напоследък навлиза един нов термин, наречен - Omni roasting, който предизвика полемика от различни мнения. Нека разберем защо?


 

  • КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НИВОТО НА ИЗПИЧАНЕ OMNI?


Това е сравнително нов метод на печене, който носи в себе си една разногласна тенденция сред пекарите на кафе. Целта на използването му е да се изпече едно кафе по начин или степен, които да позволят неговото приготвяне да бъде универсално независимо от метода.


  • КАКВИ СА ОСНОВИТЕ НА ТОЗИ НАЧИН ЗА ПЕЧЕНЕ НА КАФЕ?


Идеята на метода е да може да се изпече кафето по такъв начин, че при приготвяне по различни методи да се запазят естествените и характерни аромати, вкус и послевкус на изпеченото кафе. Какво означава това?

 

Това означава, че например, ако приготвите вашата напитка като еспресо или чрез филтър, вкусът и ароматът на кафето няма да се променят, или ако това стане, то ще бъде почти неуловимо като разлика. По този начин няма значение как консумирате кафето си. Ще усетите същите вкусове и аромати.

 

  • ЗАЩО НИВОТО НА ПЕЧЕНЕ НА OMNI Е СПОРНО?


Има 2 гледни точки сред хората в бранша. Първите твърдят, че е невъзможно да се намери подходящ профил на печене, който да се прилага при различните методи на приготвяне и да бъдат възприети едни и същи характеристики. Те твърдят, че всяко кафе е отличително по много начини, от произхода до процеса и т.н., както и начинът на печене, и поради това, както и редица други фактори, не всички кафета са подходящи за това ниво на изпичане.

От друга страна, някои твърдят, че е възможно да се намери профил на печене на  кафеени зърна, който ще им позволи да бъдат приготвяни по всякакви методи.

 

Главният пекар на Martines Family Coffee Roastery Александер Скринхарик смята, че е вярно кафетата обикновено да имат много различия в произхода си. В същото време обаче той споделя, че има една тънка линия в целия процес, където се намира Omni печенето, и ако бъде намерено това ниво, дори и най-трудните за печене кафени зърна като нашите нови специални кафета – Китай Луо Фемили, Етиопия Хало Хартуме Фермери, Ел Салвадор Анаеробик Едит Елеонора Лемус, могат да се приготвят по различни методи. А вие какво мислите по темата? Опитвали ли сте прясно изпечено кафе с ниво Омни?

Оставете коментар

Loading...